luni, 19 septembrie 2011

SOMERI FARA DREPT DE SOMAJ



Jandarmii şi pompierii disponibilizaţi de MAI, fără drept la şomaj. Guvernanţii ignoră problema încă din iunie

           

Pompierii şi jandarmii disponibilizaţi din cadrul MAI începând cu data de 1 septembrie riscă să ajungă, prin grija guvernanţilor, muritori de foame. Singura lor şansă este să-şi găsească rapid de lucru, chiar şi la negru, deoarece nu pot primi ajutor de şomaj. Dezvăluirea a fost făcută la Antena 3 de Cristina Stroe, soţia unui pompier disponibilizat.         

       Chiar dacă Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost demilitarizat, cu ani în urmă, anumite structuri şi-au păstrat caracterul militarizat. Pompierii şi jandarmii au intrat, astfel, sub incidenţa prevederilor Statulului Militarilor, având aceleaşi drepturi şi oblicaţii ca şi colegii lor din cadrul MApN.Şi cum militarii nu pot fi şomeri, la trecerea acestora în rezervă este nevoie de o Ordonanţă de Guvern care să le asigure dreptul la şomaj.
            
         Normele de aplicare, aşteptate din iunie
            
         În luna iunie, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă prin care se vor face disponibilizările de personal din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, actul normativ prevăzând şi acordarea ajutorului de şomaj pentru poliţiştii şi cadrele militare care încetează raporturile de muncă cu MAI. Cu toate aceste, nici până la ora actuală Executivul nu a publicat normele de aplicare ale Ordonanţei cu pricina, astfel încât prevederile privitoare la plata ajutorului de şomaj sunt inutile. Lipsa normelor de aplicare care le-ar acorda dreptul la şomaj disponibilizaţilor din MAI a fost confirmată, la Antena3, şi de către şeful ISU Prahova, colonelul Nicolae Popescu.


          Începând cu data de 1 septembrie, au încetat raporturile de serviciu cu MAI nu mai puţin de 2.142 de jandarmi şi pompieri.

URL-ul scurt: http://www.dcnews.ro/?p=104078
http://www.dcnews.ro/2011/09/jandarmii-si-pompierii-disponibilizati-de-mai-fara-drept-la-somaj-guvernatii-ignora-problema-inca-din-iunie/