vineri, 23 martie 2012

21 MARTIE – ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI

Articol de Petronela Lorena Chiribuţă on 21 Martie 2012 
             Ziua Mondiala a Poeziei instituita de UNESCO in anul 1999 cu scopul de a promova citirea, scrierea, publicarea şi predarea poeziei, este marcata si la Botosani, de o serie de evenimente care se vor desfasura la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii “Mihai Eminescu”, Biblioteca Naţională de Poezie – Amfiteatrul Laurenţiu Ulici, joi 22 martie incepand cu ora 12. Coordonatori proiect (Memorialul Ipotesti): Smaranda Pintilei, Relu Oneaga in parteneriat cu COLEGIUL NAŢIONAL MIHAI EMINESCU, GRUPUL ŞCOLAR INDUSTRIAL ELIE RADU, COLEGIUL NATIONAL A.T. LAURIAN, CENACLUL EDITOR DIN DOROHOI si TEATRUL MIHAI EMINESCU BOTOŞANI.  PROGRAMUL prezentat de Magda Muraru, muzeograf, cuprinde:
• Cenaclul Editor din Dorohoi – despre poezie
• Lansarea revistei Gânduri, numerele 6/7. Coordonator, prof. Diana Damean – Colegiul Naţional Mihai Eminescu
• Poemul Luceafărul recitat de eleva Adelina Toma. Coordonator, prof. Crina Muraru – Grupul şcolar industrial Elie Radu.
• Ovidiu Chelaru – recită din poeziile sale
• Proiecţie – selecţie din Linişte între cuvinte, Colecţia Ipoteşti, 2004.
Înregistrări realizate cu ocazia Colocviului internaţional al traducătorilor – Ipoteşti, 2000.
Înregistrare audio: Relu Oneaga/Prezentare grafică: Liliana Grecu
• Recital de poezie – Am zărit lumină… CEZAR AMITROAIE recită din: Mihai Eminescu, Marin Sorescu, Ana Blandiana, Gelu Naum, Cezar Ivănescu, Ilie Constantin, Cristian Simionescu.
• Expoziţia de carteVremuri – din patrimoniul Bibliotecii Naţionale de Poezie – Ipoteşti
ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI este ca o recunoaştere a faptului că oamenii de litere şi de cultură, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.
Detalii despre acest eveniment  aici