sâmbătă, 25 mai 2013

DECLARATIE POLITICA IN PLENUL SENATULUI DIN 22 MAI 2013

Cumulul pensiei cu salariul, izvor de nedreptăți și aberații

În urmă cu patru ani, sub presiunea unei crize pe care habar nu avea de unde s-o apuce, premierul de atunci Emil Boc declara război pensiilor nesimțite din sistemul bugetar, potrivit propriilor declarații. În acordurile melodiei ”Pușca și cureaua lată”, se năștea legea nr. 329, privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, raționalizarea cheltuielilor publice, susținerea mediului de afaceri și respectarea acordului cadru cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional.
     Capitolul IV al respectivei legi prevede, pentru ca legea este încă în vigoare, faptul că în sistemul bugetar se poate cumula salariul cu pensia, numai dacă aceasta din urmă nu depășește salariul mediu pe economie (la vremea respectivă 1.700 lei, anul acesta 2.223 lei). În caz contrar, cei vinovați că au pensia cu un leu mai mare decât salariul mediu aveau în față două variante simple: fie renunțau să muncească, păstrând pensia, fie renunțau la pensie și se mulțumeau cu salariul.
      La vremea respectivă, mulți au considerat că este o măsură justă, sau măcar acceptabilă în condiții de criză severă. Ca orice lucru făcut în grabă însă, legea 329 lăsa loc unor anomalii generatoare de nedreptăți flagrante. Cum este cazul unui pensionar militar care mi-a scris de curând, mâhnit că și-a văzut toată viața de treabă și de carieră, căci dacă ar fi fost un terchea-berchea prin Armată, potrivit propriilor aprecieri, ar fi avut azi pensia mai mică, pe care ar fi putut s-o cumuleze cu salariul.
      Mai mult, pentru a-și putea face mai departe meseria, una de înaltă calificare și pentru care nu există personal civil pregătit dat fiind specificul, salariul pe care îl încasează lunar este mai mic decât pensia la care a renunțat. De ce ar face un om așa ceva? Pentru un motiv greu de înțeles pentru unii, citez: ”pentru a-mi aduce contribuţia la succesul proiectului militar legat de exploatarea elicopterelor Puma Naval, cele mai moderne din armată, la bordul fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria”, am încheiat citatul.
       Ei bine, în anul 2011, un grup destul de numeros de parlamentari USL a inițiat un proiect de lege pentru abrogarea articolelor cuprinse la Capitolul IV, respectiv cele referitoare la cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, printre motivele invocate fiind și acela că în nicio țară membră a UE sau NATO nu a fost adoptată ca măsură anticriză interzicerea dreptului la muncă sau cumulul pensiei cu salariul. Așa cum era de așteptat, guvernul a dat, sub semnătura premierului Boc, aviz negativ proiectului de lege, dovedind încă o dată că este incapabil să reformeze sistemul bugetar, singura metodă de a ține cheltuielile în frâu fiind tăierile globale.
      Proiectul de lege a trecut de Senat, prin adoptare tacită, iar în prezent se află în dezbatere la Camera Deputaților, unde a primit în octombrie anul trecut aviz de asemenea negativ de la comisiile de Buget-Finanțe și de Muncă și protecție socială, iar anul acesta a fost retrimis, pentru raport suplimentar, la cele două comisii.
      Trecând peste absurdul situației ca un Parlament în care USL are o majoritate confortabilă să respingă o lege inițiată de USL, și nu de câțiva parlamentari dornici de afirmare, ci de o pleiadă de lideri cu greutate ai celor două partide, ar exista o soluție simplă, sugerată de pensionarul pe care l-am invocat puțin mai devreme, și anume modificarea – și nu abrogarea – prevederilor referitoare la cumulul pensiei cu salariul, în sensul de a se supenda doar partea din pensie care depășește baremul stabilit prin lege. Cu alte cuvinte, nu se mai suspendă întreaga pensie care depășește salariul mediu, ci doar se limitează la valoarea de referință.
     În acest mod simplu vor fi eliminate situațiile aberante și revoltătoare în care cei care au trudit din greu toată viața sunt plătiți mai puțin decât cei care au muncit mai puțin. Sper să nu aveam de-a face co o nouă situație în care lucrurile simple se dovedesc cel mai greu de pus în practică…

Gabriela Firea senator PSD


P.S. Inspirati de aceasta interpelare a doamnei senator, pentru care-i multumim,  sa avem in atentie si indemnul Secretarului General al SCMD, acum cand inca nu e prea tarziu :

Stimati camarazi,
        PLx-109/2012 se afla pe ordinea de zi a Comisiei de munca si protectie sociala pentru data de 28 mai 2013 (marti).
       Contactati aliatii SCMD si cautati sa-i convingeti sa abroge sau sa modifice (cu suspendarea diferentei dintre pensie si barem) Cap. IV al Legii 329/2009.
       Pentru cei care au uitat, amintim ca PLx-109/2012 se refera la abrogarea prevederilor Cap. IV al Legii 329/2009, lege basisto-bocista facuta tocmai pentru a lovi rezervistii militari care cumuleaza salariul bugetar cu pensia !
      Mai aduc in vedere faptul ca aceasta interdictie - cumulul pensie salariu bugetar - a fost scanteia care a dus la crearea SCMD si a fost primul tel al luptei sindicale a rezervistilor.
      Nu in ultimul rand aduc in discutie urmatoarea situatie, prezentata si de presedintele SCMD, si anume faptul ca prin revenirea pensiilor diminuate la nivelul din decembrie 2010, vor exista destui rezervisti angajati care vor depasi baremul instituit de Cap. IV al Legii 329/2009 si vor fi nevoiti sa suspende pensia sau sa renunte la serviciu.
      Sa multumim senatorilor pentru votul unanim pe Legea reparatorie, si sa pregatim TOTI DEPUTATII, pentru un vot similar celui din Senat!
      Acum este momentul sa faceti presiuni si sa purtati negocieri, pentru indeplinirea celor doua obiective prioritare ale SCMD!
Pentru a va ajuta in aceste demersuri, va prezentam mai jos, la initiativa d-lui Cpt.cdor (rez) av. Alexandru Groparu, componenta celor doua comisii din Camera Deputatilor.
     Cu credita ca veti actiona urgent, in interesul tuturor membrilor SCMD, va doresc un sfarsit de saptamana cat mai placut!

Cu stima,
SECRETARUL GENERAL AL SCMD,
Gl. Fl. Aer. (r) Iosif BALAN