vineri, 19 martie 2010

Generali, impotriva interesului general ?

Ganduri, impresii ale unor membri ai Filialei 1 Botosani ai SCMDRR, dar si membri ai filialei Botosani a ANCMRR

Anuntata "cu surle si trambite", mult asteptata adunare generala a Filialei Gheoghe Avramescu a ANCMRR Botosani, a avut loc, in sfarsit, in data de 18.03.2010 la orele 10 trecute fix, cum ar spune nenea Iancu. Din partea conducerii centrale a ANCMRR a participat, insusi presedintele acesteia, D-nul general (r) prof.univ dr. Mihai Iliescu, insotit de d-nul general de bg.(r) prof.univ.dr.ing. Constantin Miroiu, precum si de, D-nul Col (r) Silviu Negoita, nume sonore, cu rezonanta in randul membrilor de rand, ai filialei noastre .

Am asteptat cu sufletul la gura, luarea de cuvant a domnului general, pentru a capata raspunsuri la miile de intrebari pe care ni le tot puneam, in decursul ultimului an , mai ales de cand s-a lansat prima varianta a legii unice a pensionarii, ca si de la aplicarea legii 329/2009, care a pus unele cadre militare in rezerva, in situatia de a primi, din nou, "a treia cizma", prima data, cand au fost disponibilizati din armata, iar a doua oara, in decembrie, cand au fost eliminati din diverse institutii ale statului.

Surpriza a fost, insa, maxima, iar dezamagirea pe masura, atunci cand, s-a constatat, ca in cuvantul sau, D-nul presedinte, nu numai, ca nu a risipit "ceata", in care se gaseau unii, ba dimpotriva, s-a aflat, cu uimire, ca de fapt trebuie sa fim calmi, sa actionam cu diplomatie, sa nu iesim cu riposte in public, sa nu-i deranjam cumva, pe cei care ne conduc, sa fim linistiti, ca actualul ministru a promis (ca si domnul Seitan, de altfel...), ca vom avea o lege corespunzatoare, iar daca nu se va intampla asa, Domnia sa isi va da demisia.

Punctul culminant al expunerii, a fost atunci cand, la interventia unui rezervist, care ii solicita sa intervina la minister, sa solicite pozitia ministerului fata de situatia actuala, raspunsul a fost, ca noi cei aproximativ 67 de mii de pensionari militari (din care, 15 mii, cu pensii de urmas), nu facem parte din ministerul apararii nationale si nu avem "treaba" cu ministerul. Noi suntem simpli pensionari.

A continuat apoi, cu aprecieri la adresa conducerii SCMD, nefiind de acord cu unele actiuni ale acesteia, mai ales cu iesirile in mass-media, care nu fac altceva, in opinia domniei sale, decat sa aduca prejudicii intereselor noastre, si nu ar fi bine, sa-i suparam pe cei, care se afla in fruntea tarii, ca si, pe cei din societatea civila, carora le dam, astfel, prilejul sa ne denigreze si mai tare.

Au avut loc, ulterior, discutii si cu ceilalti membri ai delegatiei. Din pacate, si domniile lor au avut cam acelasi punct de vedere, nefiind, la curent cu ultimele reglementari de aplicare a Ordonantei nr. 7 a Guvernului, privind platile compensatotorii, pentru cei, care au iesit, sau vor iesi in continuare la pensie anticipata, din motive de restructurare, conform legii 164/2004, dar nici, cu efectele legii 329/2009, asupra pensionarilor militari care au lucrat, sau mai lucreaza, in unele institutii ale statului, inclusiv in armata. Numai la nivelul judetului nostru sunt peste 30 de asemenea cazuri, din care aproape o treime au fost obligati sa renunte la pensie, pentru a-si mentine locul de munca, ocupat prin concurs ,destul de greu si cu eforturi deosebite. Avem si situatii de cadre in rezerva, care prefera sa munceasca fara a fi platiti, numai sa nu se blocheze postul sau sa se scoata la concurs si sa se ocupe de altcineva.

La finalul activitatii, in urma unor asemenea explicatii, a unor asemenea indemnuri, o parte din participanti, si-au manifestat nemultumirea si unii chiar regretul, ca au fost prezenti la o asemenea adunare, amintindu-si de vorba ceia, veche, din popor : "La pomul laudat, sa nu te duci cu sacul"

Daca la nivelul filialelor locale, botosanene, ale ANCMRR si SCMDRR ,exista o buna colaborare si intelegere, atat intre cei care conduc, cat si intre membrii acestora, multi dintre ei, fiind membri in ambele organizatii, la nivelul central de conducere al ambelor organizatii, exista inca unele neintelegeri asupra modalitatilor de actiune, specifice fiecarei organizatii in parte, conform prevederilor statutului fiecareia, desi scopurile sunt comune, ca si interesele cadrelor militare in rezerva si in retragere.

Ar trebui ca aceste diferente de opinie, sa fie estompate, armonizate si sa ne unim eforturile pentru a reprezenta mai bine interesul general al tuturor celor care au servit tara sub drapel. Nu avem interese divergente, nu avem ce imparti intre noi, ca sa ne suspicionam, sa ne certam, sa ne purtam pica, sau ranchiuna. Si asa viata e destul de scurta si grea.

Tot suntem in postul pastelui ar trebui sa iertam, mai mult, unii altora, sa realizam o conciliere nationala, macar la nivelul nostru al celor care o viata am purtat o uniforma militara, sa ne impacam, ca oricum suntem frati, de suferinta, macar, chiar daca, unii incearca sa ne dezbine, sa ne incite pe unii impotriva altora, ca sa ne poata dispersa fortele, sa ne poata stapani mai bine si folosi ca pe roboti, sau mai rau, ca pe niste sclavi.

Se pune, totusi, insa, o intrebare:
Pot fi, oare, unii generali, impotriva interesului general???

Biroul operativ