sâmbătă, 20 martie 2010

Senatorul PDL DAN - AUGUSTIN HUMELNICU in dialog cu sindicalistii militari botosaneni

Azi 20 martie 2010 intre orele 10.00- 12.00 la sediul cabinetului Domnului senator PDL de Botosani DAN - AUGUSTIN HUMELNICU, a avut loc o intalnire de lucru, informala intre o delegatie a Filialei 1 Botosani a SCMDRR si domnul senator, pe teme legate de efectele legii 329/2010 si a proiectului Legii unice a pensiilor, asupra cadrelor militare in rezerva si in retragere.

Pe parcursul celor peste doua ore, reprezentantii sindicatului si-au expus punctul de vedere fata de campania de denigrare declansata pe multiple planuri fata de armata, in general, si de rezervisti, in special, la care se adauga si campania de reducere pe toate caile a veniturilor acestora sub diverse forme.

S-a prezentat punctul de vedere al sindicatului, fata de proietul legii unice a pensionarii, cat si fata de legea 329/2009, ca si fata de proiectul de lege, (pornit, la initiativa noastra a sindicatului, si a unui grup de senatori, initial, si apoi a unor deputati din grupul celor ai nationalitatilor, ajungandu-se, in final, la doua proiecte ), pentru anularea articolelor 17-26 din aceasta lege 329/2009. A fost informat, de asemenea, despre faptul ca, sindicatul are pe rol doua procese cu statul roman, prin Ministerul Finantelor, pe continutul legii 329/2009, urmand, ca la unul din ele, sa obtinem chiar, o hotarare, care speram, sa ramana definitiva si irevocabila.

Domnul senator, si-a exprimat punctul de vedere personal, insusindu-si in buna parte cele prezentate, fiind si el impotriva expresiilor gen "pensii nesimtite", "privilegii nemeritate", mai ales facute la adresa fostilor militari, actuali rezervisti, domnia sa considerand, ca s-a inteles gresit si ca in mod indubitabil, ele nu trebuie sa fie adresate acestei categorii socio-profesionale, ci ele ar putea fi acceptate la adresa altora, care au cu adevarat asemenea avantaje.

Si-a exprimat cu acest prilej, disponibilitatea de a avea, in continuare, un dialog permanent cu sindicatul militarilor disponibilizati, fiind de acord cu realizarea unei intalniri si a unei discutii pe teme actuale cu toti membrii de sindicat, ca si cu ceilalti militari in rezerva si in retragere din garnizoana, la o data pe care sa o stabilim, de comun acord, dupa sarbatorile pascale.

A solicitat de asemenea sa-i prezentam pe cat posibil, un documentar, cu modul cum este reglemetata legea pensiilor in celelate state membre NATO, intelegand pana la urma ca militarii, au un contract cu statul, si obligatii militare, atat pe timpul activitatii ca militar activ, cat si ulterior, ca militar in rezerva, component al armatei de rezerva, in masura sa actioneze la nevoie la orice ora din zi si din noapte. A durat un pic pana a inteles acest lucru.

Initial, solicitase unele amendamente la actualul proiect de lege. I s-au adus destule argumente pana a acceptat ideea, ca a propune amendamente la actualul proiect, este practic imposibil, datorita si numai a principiului contributivitatii, nemaitinand cont de faptul ca noi solicitam adoptarea unei legi ocupationale atat pentru cei din armata cat si pentru cei de la interne, asa cum exista si in celelate state moderne din lume.

I s-a explicat, ca singurul amendament, pe care l-am putea propune, pentru a fi sustinut, ar fi acela, ca in proiectul actual, sa introducem un nou capitol, in care sa includem prevederile legii 164/2001 si ale legii 179/2004, care au fost intocmite si adoptate in conformitate cu legile europene, in domeniu, adaptate la conditiile specifice ale tarii noastre. In principiu, in cele din urma, a fost deschis si la un asemenea mod de abordare, dupa ce va studia mai amanuntit continutul acestor legi comparativ cu cele ale altor state europene.

Urmeaza, ca la intalnirea din luna aprilie sa stabilim un puctaj de probleme si niste propuneri concrete, pe care sa i le aducem pentru a sustine realizarea unei legi ocupationale, moderne, care sa fie in concordanta cu prevederile legilor europene, cat si ale celorlalte state membre NATO.

Privitor la proiectul de lege, pentru anularea prevederilor articolelor 17-26 din legea 329/2009, a acceptat, cu destula greutate, ideea ca a fost o lege care nu si-a produs efectele scontate si care a produs mai mult rau decat bine, ideea de la care s-a pornit fiind, insa, una generoasa, aceea de a asigura locuri de munca pentru cei tineri, modalitatea de reglementare si aplicare fiind deficitara.

In final, ne-a asigurat de tot sprijinul sau personal, pentru realizarea dezideratelor noastre, apreciind activitatea pe care o desfasuram ca sindicat.

Urmeaza, ca saptamana urmatoare, sa realizam o intalnire cu senatorul independent Liviu Campanu.

Biroul operativ