marți, 14 august 2012

SINDICALIŞTI BOTOŞĂNENI ÎN "FINANCIAL TIMES"


Financial Times publică în prima sa pagina o  analiză a situaţiei politice din ţara noastră intitulată „România, o încurcatură balcanică”, aşa cum am aflat acum o zi de la Ioan Szas în "Pe surse"
Autorul articolului Neil Buckley afirmă faptul că "Lupta pentru putere de la Bucureşti a reaprins dezbaterea cu privire la extinderea UE şi a relevat continuitatea fostei elite comuniste în România". In analiza sa care "acoperă evoluţia politică a Românei începând din 1989 şi până la criza din prezent, citând opiniile unor analişti români. Criza din România, care are loc după derapajele premierului ungar Viktor Orban cu privire la instituirea unei ordini constituţionale, relevă cum „unele foste state din blocul estic continuă să se lupte cu cu demonii din perioada comunistă", este de părere Buckley.
Aceasta „arată că adoptarea a mii de pagini de legi UE nu pot transforma culturi politice peste noapte şi că progrese democratice obţinute cu greu pot aluneca înapoi", subliniază el în Financial Times.
Această criză a reaprins totodată dezbaterea cu privire la „decizia politică de a admite România şi Bulgaria în UE, în 2007, în pofida faptului că reformele lor se aflau în urma celorlalte opt ţări foste comuniste care au aderat în 2004", mai apreciază analistul.
Buckley subliniază că legăturile cu fosta elită comunistă, acuzată că de două decenii îşi protejează interesele, sunt încă de o importanţă crucială pentru a explica luptele din politica românească.
Prin urmare, analistul îi prezintă în final, succint, pe principalii actori ai actualei crize politice - inclusiv Traian Băsescu şi Victor Ponta - din prisma legăturilor lor cu fostul regim comunist."
     Interesant este ca imaginea, publicată şi pe Associated Pres la acea dată, care ilustrează acest articol îi prezintă pe membrii filialei noastre prezenţi la mitingul de  protest din 24 ianuarie a acestui an.      Iată imaginea de pe agenţia AP însoţit de comentariul autorului : 
  An anti-government protester holds a poster depicting the country's President Traian Basescu, right, and former communist dictator Nicolae Ceausescu, left, with the legend "There is one left", inBucharestRomania, Tuesday, Jan. 24, 2012. Thousands, from all over Romania, joined protests in the Romanian capital asking for the resignation of the country's president and calling for early elections. ( AP Photo / Vadim Ghirda).
       Date  suplimentare despre ilustrarea  mitingului  de  protest din 24 ianuarie a.c.  organizat în Bucureşti de către SCMD puteţi găsi în articolul: 
" "Inepţii" de Botoşani pe agenţiile de presă internaţionale "
      In contextul actual cu tot ce se întâmplă în viaţa politică internă, cu  tot ce se derulează la Curtea Constituţională, la parchetul General,  la DNA, cu cercetările la adresa celor care s-au prezentat la referendum, şi nu la adresa celor care au boicotat referendumul, protestele din ianuarie au devenit de mare actualitate. 

Preşedintele Filialei 1 Botoşani a SCMD
Col (r) Mircea COMĂNECI