marți, 5 martie 2013

NEGOCIEREA DE LA USL

          Conform Hotararii Biroului Operativ al Filialei 1 Botosani a SCMD  din data de 01 Martie 2013, presedintele filialei impreuna cu vicepresedintele acesteia Col (r) Radu Grigoras au participat la actiunea din 04.03.2013, de la sediul USL din Bucuresti, al carei rezultat este sintetizat in comunicatul Presedintelui SCMD Col (r) Prof.dr. Mircea Dogaru pe care il puteti citi aici.
          In discutiile purtate, am sustinut si pozitia  filialelor din zona de Nord Est, pe care le-am consultat inainte, privitor la sustinerea revendicarilor si la participare, filiala din  Vaslui delegandu-l pe presedintele acesteia Col(r) Ioan Zanfir, sa-i reprezinte, acesta fiind inclus si in delegatia de negociere.
          Cu toate cele asa-zis "spuse" sau "nespuse" in comunicat, cu toate criticile si incercarile de manipulare, din partea unora sau altora, cu toate presiunile venite din toate partile, pentru anularea actiunii, cu toate ca am fost rugati sa acceptam sa asteptam terminarea sedintei Cosiliului de Coordonare al USL, doar in spatiul delimitat cu garduri metalice, spatiu aprobat de catre Primaria Capitalei, in cele din urma am fost  primiti de catre " persoana care a primit din partea premierului si a coalitiei misiunea de a rezolva definitiv, din punct de vedere legal si in mod concret problemele rezervistilor", cu mandatul de a comunica si solutia aprobata in sedinta ce tocmai se incheiase. Cu toata neincrederea si  suspiciunile exprimate deja de unii sau altii, din diverse motive, consideram ca rezultatul negocierilor este pozitiv, intrucat solutia propusa a fost stabilita in cel mai inalt for de conducere al coalitiei, in frunte cu cei trei copresedinti ai USL, delimitarea in timp fiind rezonabila.
         Rezolvarea problematicii puse in discutie,  nu se poate realiza decat daca exista vointa politica la cel mai inalt nivel al  USL, acesta fiind  motivul demersului nostru la acest nivel, tinand cont de protocolul   de colaborare, incheiat, la nivel judetean de catre fiecare filiala,  cu reprezentantii locali ai  USL.
         Si in Parlament, unde majoritatea zdrobitoare o detine USL si la nivelul Guvernului, care este expresia majoritatii parlamentare, orice hotarare s-ar lua, este in functie de vointa politica exprimata de organismul de conducere  al USL. Consideram ca hotararea luata la acest nivel, a fost grabita si de prezenta in strada a sustinatorilor  membrilor delegatiei SCMD,  majoritatea fiind cei veniti de la Constanta, care asteptau in liniste rezultatul negocierilor.
          La discutiile de sambata 02 martie, cu Vicepremierul Oprea, acesta a acceptat si a promis ca va sustine cele doua ordonante in guvern, dar factorul politic, de la nivelul USL a hotarat adoptarea continutului celor doua ordonante printr-o lege propusa si aprobata  de Guvern,  promovata apoi  in  Parlament, in procedura de urgenta, avand la baza vointa politica a USL, cea care detine si majoritatea parlamentara.
          Privitor la legea pensiilor militare de stat, aceasta va fi promovata si adoptata tot prin vointa politica a USL, in actuala sesiune parlamentara, devenind operabila ulterior. Adopatarea acestei legi nu trebuie confundata cu cea referitoare la reparatiile materiale.
          Multumim si pe acesta cale celor care au avut incredere in noi si in actiunea initiata de catre Filiala 1 Pitesti a SCMD, carora ne-am alaturat, precum si celor care ne-au sustinut direct.

Vicepresedintele SCMD Zona de Nord Est 
Presedinte Filiala 1 Botosani a SCMD
Col (r) Mircea Comaneci