vineri, 2 aprilie 2010

ACTIUNE IN INSTANTA

Premierul EMIL BOC şi Ministrul Muncii MIHAI ŞEITAN chemaţi in judecata, de către sindicaliştii militari rezervişti

În iterventia sa, din 31 martie , de la “Realitatea TV”, Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Col(r) prof. univ dr. Mircea Dogaru , anunta, că acest sindicat, a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de chemare în judecată a Premierului Emil Boc şi a Ministrului Muncii, Mihai Şeitan, solicitând retragerea proiectului Legii pensiilor deoarece nu a fost discutat şi cu reprezentanţii pensionarilor militari.

În cererea de chemare în judecată, depusă vineri 31 martie 2010, la Tribunalul Bucureşti, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate reclamă "refuzul nejustificat al autorităţilor publice" de a soluţiona cererea SCMD de a deveni parteneri ai unui dialog social, în scopul participării la dezbaterea publică şi la amendarea unui proiect de lege de interes public.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate solicită instanţei să dispună "anularea actului administrativ unilateral" şi să oblige reprezentanţii Guvernului "să reia dialogul social, incluzând în proiectul Legii sistemului unitar de pensii punctele de vedere ale acestui Sindicat".
Totodată, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate cere plata unor despăgubiri în valoare totală de 300.000 de lei, "pentru prejudiciul moral", a cheltuielilor de judecată, precum şi obligarea Premierului şi a Ministrului Muncii la scuze publice ",pentru insulte aduse în mod repetat prin sintagmele “pensii nesimţite” şi “pomană”.

Potrivit cererilor din actiune, pe langa scuzele publice ale celor doi demnitari, pentru “insultele aduse in mod repetat”, instanta va trebui să-i şi condamne pe cei vinovaţi de discriminarea categoriei socio-profesionale a militarilor disponibilizaţi, în rezervă şi în retragere.

Sindicaliştii solicită instanţei, de asemenea, să constate că le-au fost încălcate drepturi prevăzute de articolul 16 din Constitutie, privind egalitatea în drepturi şi nediscriminarea, de la articolul 30 privind libertatea de exprimare, articolul 31 privind dreptul la informatie, articolul 41 privind dreptul la muncă şi articolul 47 privind dreptul la pensie, raportate la prevederile articolului 52 din Constituţie şi la articolul 2 din OG 137/2000, cu referire la articolul 1 literele d (VIII), e (i) şi f.

Încă din 8 februarie, reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate anunţau că vor da în judecată Guvernul şi pe premierul Emil Boc, cerând neincluderea pensiilor militare de stat în proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice. "Este vorba de pensiile ocupaţionale, iar militarii au un regim aparte în toate ţările membre NATO şi UE. Aderând la NATO şi UE, considerăm ca şi legislaţia ţării noastre în domeniu, deja adoptată, trebuie menţinută. Trebuie să beneficiem de această legislaţie, elaborată în conformitate cu prevederile Tratatelor de aderare şi care stabileşte principii similare cu cele din ţările occidentale, pe toate domeniile de activitate militară, inclusiv în domeniul pensiilor", declara incă de atunci,Secretarul General al SCMD, Col (r) dr. Constantin Monac.

În România, pensia militară medie este cu puţin peste 1.400 de lei, adica 345 de euro, iar în ţările la care ne raportăm este de peste 3.400 euro, sublinia de asemenea, liderul sindical.
Guvernul a avizat, încă, din 10 februarie, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, documentul fiind transmis Parlamentului pentru dezbatere.

Presedintele Filialei 1 Botoşani a SCMD
Col (r) Mircea Comăneci

P.S. Cu titlul "Fostii militari din Botosani il dau in judecata pe premierul Emil Boc" acest articol a fost publicat si in editia on-line a BotosaniNews.ro, unde il puteti găsi.