joi, 1 aprilie 2010

Victorie, in "batalia", din Senatul Romaniei

La Senat, am castigat o prima batalie, urmeaza celelalte,… in Camera Deputatilor, Plenul reunit al celor doua Camere,etc…

O problema de mare importanta, ce preocupa conducerea Sindicatului Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere, este aceea a efectului, pe care, il are asupra militarilor rezervisti din judetul nostru,(si nu numai, punerea in aplicare, in decembrie 2009, a legii 329/2009, care interzice cumulul pensiilor cu salariul in institutiile publice.

Avem la ora actuala, un numar de peste 30 de cadre militare in rezerva, numai in judetul nostru, (la nivel national, numarul acestora, fiind cu mult mai mare) , care au fost pensionate anticipat, conform prevederilor legii 164/2001, si a Ordonantei de guvern nr 7/1998, ca urmare a procesului de restructurare a armatei, pentru aderarea la NATO si UE, si care, pe baza de concurs, au ocupat diverse posturi, in institutii publice, din judetul nostru. Majoritatea dintre ei au varste intre 40 si 55 de ani, au probleme familiale deosebite, copii la facultati, sotii in somaj ..etc., ca oricare, din cetatenii de rand ai acestei tari.

In conformitate cu art. 26 din Legea 164/2001, persoanele care beneficiaza de pensie militara de serviciu pot fi incadrate in munca, pe durata determinata sau pe durata nedeterminata, dupa caz, inclusiv in sectorul public, beneficiind de drepturile salariale corespunzatoare functiei in care sunt incadrate, inclusiv de sporul de vechime corespunzator vechimii in munca, dobandite pana la data pensionarii.

Potrivit prevederilor art. 24 din OUG 7/1998 (privind unele masuri de protectie sociala a personalului militar si civil, care se vor aplica in perioada restructurarii marilor unitati, unitatilor si formatiunilor din compunerea Ministerului Apararii Nationale), personalul militar si civil pensionat in conditiile acestei ordonante poate cumula pensia cu salariul obtinut, in cazul in care isi continua activitatea ca angajat, sau cu veniturile suplimentare realizate din activitatile cu scop lucrativ.

Prin art. 17-22 din cap. IV al Legii nr. 329/2009, pensionarii, inclusiv pensionarii militari, sunt obligati ca, incepand cu data de 09.12.2009 sa opteze intre suspendarea pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie, dacă nivelul pensiei nete aflate în plată depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.


Astfel, in baza acestor prevederi, incepand cu luna decembrie, acesti militari in rezerva au fost de doua ori disponibilizati, prima data din armata, prin efectul legilor enumerate mai sus, si a doua oara din sistemul public, fiind obligati sa opteze, intre pensie si salariul postului ocupat prin concurs, dandu-li-se din nou, cum se zice , in limbaj popular, “a treia cizma”.

Cam o treime, din aceste cadre militare disponibilizate, au optat pentru a-si pastra noul loc de munca , renuntand la pensie, ceilalti au fost nevoiti sa renunte la serviciu, iar cativa dintre ei, au preferat sa munceasca in continuare, fara a fi retribuiti, numai pentru a nu li se ocupa locul de catre altcineva, sau a fi redus din schema de incadrare a institutiei publice, respective, in speranta, ca se va reveni asupra acestei masuri aberante.

Consideram ca ni se face o mare nedreptate ingradindu-ni-se un drept fundamental, prevazut si in constitutie, (ca sa nu mai amintesc de Carta Fundamentala Drepturilor Omului), dreptul la munca libera, fara nici un fel de discriminare sau ingradiri.

Ca urmare a acestui fapt membrii nostri de sindicat, gasind sprijin la un numar de senatori si deputati, au intocmit doua initiative legislative nr. 591/24.11.2009 si 592/25.11.2009, care sa abroge Cap IV, art 17-26 al legii 329/2009.

Aceste initiative, au fost introduse in procedura de urgenta, pe ordinea de zi a Senatului, si pana in prezent, au trecut cu succes de toate comisiile Senatului, cu aviz favorabil , iar in plenul Senatului din data de 31.03.2009 au fost aprobate, recunoscandu-se in acest fel netemeinicia acestor prevederi si nedreptatile pe care le aduceau, unor mase largi de pensionari, din toate categoriile sociale, nu numai a celor disponibilizati din armata, dar cu atat mai mult lor.

Asta este un prim pas, urmeaza aceleasi proceduri destul de dure si in Camera Deputatilor, apoi in Plenul reunit al celor doua camere, promulgare de catre Presedintie, publicare in Monitorul Oficial ,si in sfarsit, punere in aplicare, in termenul stabilit.

Suntem convinsi, ca vom castiga, nu numai si celelate batalii, dar si chiar, intreg razboiul, tinand cont, de faptul ca, suntem profesionisti tip NATO, folosind tactici si proceduri specifice, dar nu numai in arta razboiului, ci si in alte domenii ale vietii social-politice , economice, administrative, stiintifice etc…

Presedintele Filialei 1 BOTOSANI a SCMD
Col (r) Mircea COMANECI

P.S. Articolul cu acest titlu a fost trimis la toate publicatiile din Botosani. Deocamdata a fost publicat cu titlul "Senatul permite cumularea pensiei cu salariul" in ziarul on-line "BotosaniNews" pe care il puteti citi la adresa: http://www.botosaninews.ro/