duminică, 23 mai 2010

Din activitatile desfasurate de Filiala 1 Botosani a SCMD

In perioada de la ultima adunare generala a Filialei si pana in prezent s-au derulat, cu repeziciune, o seama de evenimente deosebit de importante pentru viata si activitatea noastra atat ca sindicat, cat si ca persoana fizica, a fiecaruia.
Voi incerca in cateva cuvinte si imagini sa evidentiez pe cele care mi s-au parut mai semnificative.

1.Prima activitate, imediat dupa adunare, a fost vizita de trei zile la Odesa, in perioada 30.04.2010 la 03.05.2010. Traseul, deosebit de generos in fapte si imagini cu o mare incarcatura de istorie, a fost strabatut in prima zi cu destul entuziasm, dar si cu o oarecare oboseala, care a fost estompata de intensitatea trairilor emotionale starnite de cele vazute si auzite .
Intrand in "Moldova de dincolo de Prut", inca din data de 30.04.2010 orele 10.30, pana catre seara am strabatut sute de Km, poposind pentru odihna la Causeni, asa cum era prevazut si in program.

Doua am putea spune ca au fost momentele de varf ale primei zile.

Unul cel din jurul orei 14.30, depunerea unei coroane de flori, al "Cimitirul De Onoare al Eroilor Romani"(asa cum este consemnat pe palca comemorativa), de la Tiganca,
de catre membrii Filialei 1 Botosani a SCMD, impreuna cu cei ai Filialei Iasi,reprezentati de vicepresedintele acesteia Col(r) Ivanov Adrian, cei ai Filialei Botosani ai Asociatiei "Cultul Eroilor", reprezentantii Asociatiei Vatra Romaneasca, ai ANCMRR Filiala Gheorghe Avramescu Botosani, precum si cei ai societatii culturale Astra, filialele Botosani si Cluj-Napoca.










Cel de-al doilea moment a fost minunat, in jurul orelor 16.00, unde la Zaim, intr-un cadru mirific, am vizitat Casa-muzeu a preotului-poet national Alexei Mateevici, autorul cunoscutei poezii "Limba noastra", ale carei versuri au devenit, mai tarziu, Imnul national al Moldovei, de azi.






Ghidul a fost o persoana deosebit de agreabila, documentata, pasionata de cultura in general, de literatura si poezie , in special, captandu-ne atentia (desi oboseala drumului incepuse sa-si spuna cuvantul), cu eruditia dovedita si iubirea de frumos si tara de care a dat dovada. In circa 2 ore cat adurat vizita am uitat de foame, oboseala fiind incantati de uriasa cantitate de informatii pe care a fost in stare sa ne-o comunice intr-un limbaj deosebit de ales, dar cu neaos accent moldovenesc.



Prima zi a vizitei s-a incheitat cu o binemeritata cina si cazare la Causeni.
A doua zi a fost mai lejera, dar evenimentele au fost deosebite, mai ales vizita la Odesa, despre care voi relata cu o alta ocazie.
Un singur lucru as vrea sa punctez din cea de-a treia zi, si anume vizionarea placii comemorative de pe cladirea in care a functionat pentru scurt timp, Comandamentul D 10 I, in cel de-al doilea razboi mondial. Pe placa expusa,in traducere, din ucraineanna, se poate citi, "La 22 octombrie 1941 in acest loc patriotii sovietici au aruncat in aer comandatura fascista impreuna cu generalii lor ce se aflau in ea."

Realitatea este ca, in urma unei discutii, avuta recent cu generalul Dragnea, presedintele ANVR, (participant la acele evenimente), nu a murit de cat un singur general, intrucat ei au fost avertizati de populatia romana din zona, ca inainte de a ocupa acea cladire sa verifice si tablourile daca nu au vreo mina. Cu toate acestea explozia s-a produs, murind un numar de 102 cadre militare ale comandamentului, dar nu in intregime, intrucat se luasera masuri de dispersare in imprejurimi, iar comandamentul nu se incartiruise in totalitate in acea cladire.
Daca autoritatile moldovene au permis ca in 2006 sa se realizeze un cimitir al eroilor romani, cazuti la datorieLa Tiganca, pe acele meleaguri, La Odesa nu s-a permis acest lucru, desi a existat un asemenea cimitir si monument, care nu s-au mai pastrat, pana in zilele noastre, namaifiind nici o urma a jerfei armatei romane pe teritoriul de sud al Ucrainei.
Acum, aici, functioneaza un colegiu de marina, asa cum reiese din firma aplicata pe frontispiciu.



2.Cea de-a doua activitate importanta a reprezentat-o participarea la lucrarile in plen ale Senatului Romaniei,ca invitati,in care s-au dezbatut pe larg prevederile Legii unice a pensiilor publice, pentru a sustine amendamentele propuse, pentru introducerea unui capitol separat in lege, care sa cuprinda prevederile legii 164/2001, pentru militari, si ale legii 179/2004, pentru politisti, ca legi ocupationale, in concordanta cu prevederile normelor uniunii europene, a carei membra suntem.In trei randuri s-a produs aceasta participare, prilej cu care liderii judeteni au vazut pe viu cum voteaza alesii locali in senat, cum dezbat, cum sustin sau combat, amendamentele propuse.

In pauze am purtat discutii, cu senatorii din fiecare judet, pe marginea celor petrecute in plen, aducand argumente suplimentare in sustinerea unor legi ocupationale, pentru militari, asa cum exista in toate tarile NATO, UE, non UE, inmanandu-le fiecarui senator, cate un documentar intocmit de specialisti ai sindicatului, in colaborare cu cei ai Caselor de pensii militare, din ambele ministere, in care aratam cum este reglementata problema pensiilor pentru militarii acestor tari.

Un accent deosebit l-am pus pe discutiile cu senatorii apartinand grupurilor parlamentare ale PDL, UDMR, minoritati si independenti, atat in judete cat si la senat,mai ales in conditiile in care senatorii independenti declarativ, erau dea cord cu amendamentele propuse de noi, in forma mentionata mai sus (capitol separat in lege care sa cuprinda prevederile celor doua legi, aflate acum in functiune, si care la timpul lor au fost intocmite tinand cont de prevedrile UE, in domeniu, sau exceptarea militarilor si politistilor in rezerva, pe care-i reprezentam,din aceasta lege si mentinerea in vigoare a actualelor reglementari.)

Din pacate ,rezultatele la vot au fost cele stiute, in final, nemaiadmitandu-se nici unul, legea trecand tacit, din lipsa de cvorum, prin retragerea de la lucrari a senatorilor PSD, in urma respingerii amendamentului legat de punctul de pensie, care initial, in comisiile de specialitate, fusese aprobat.Partea poasta este ca inclusiv senatorii independenti au votat diferentiat unii impotriva, altii pentru, iar altii s-au abtinut. Domnul senator Liviu Campanu, de data asta, s-a abtinut la acest amendament(in pag.3, la grupul senatorial al independentilor, nr.1, la abtineri). Ceilalti senatori au votat astfel: Senatorul PSD Marcu Gheorghe pentru mentinerea punctului de pensie 45% din salarul mediu pe economie (in pag.2, la grupul senatorial PSD+PC nr.13),iar Senatorul PDL Dan-Augustin Humelnicu (in pag.1, la grupul senatorial PDL, nr.19) impotriva acestui amendament.
Asa cum v-am promis va afisez listingul cu votul din data de 10.05.2010.



In data de 10.05.2010 la lucrari, ca si in alte dati, a participat impreuna cu alti colegi veterani de razboi, si D-nul general Marin Dragnea, presedintele ANVR, care a incercat inutil sa ia cuvantul in plenul Senatului Romaniei, dar nu a reusit. Suparat pentru modul cum au decurs lucrarile in plen, ale senatului a parasit sala igandurat, inca de cand s-au retras PSD-istii de la lucrari, asa cum a fost mai tot timpul cat a stat in balconul Senatului Romaniei,rezervat invitatilor.

La aceeasi data si la aceleasi lucrari au participat si membrii conducerii ANCMRR, in frunte cu D-nul general Iliescu, presedintele acestei asociatii, care nu a vrut sa-l urmeze pe D-nul general Marin Dragnea, pentru ca nu plecase inca D-nul Ministru Gabriel Oprea, fiindu-i frica sa nu-l supere ca a plecat ianintea Domniei sale.


3.A treia activitate, la care a participat o delegatie a Filialei 1 Botosani a SCMD, a fost depunerea de coroane de flori la Monumetul eroilor de la Stancesti, impreuna cu o delegatie de la Asociatia Veteranilor de Razboi din Vaslui, si la Monumentul Eroilor din cimitirul Pacea, din Botosani, de Inaltarea Domnului, cand se sarbatoreste si Ziua Eroilor.
Monumentul eroilor din Stancesti a fost refacut dupa multi ani de parasire, prin grija unui grup inimos de veterani in frunte cu Col(r)Marin Pmfil, fiu al satului Stancesti,care impreuna cu Filiala din Vaslui a Veteranilor de razboi au refacut din banii lor, personali si cei ai asociatiilor din Botosani si Vaslui, precum si a unor sponsori. Acesta a fost terminat, in actuala forma, s-a inaugurat si sfintit in anul 2006, de Inaltarea Domnului. Atunci, pentru prima data, a participat si o delegatie a veteranilor de razboi de la Vaslui.De atunci, in fiecare an se repeta acest lucru. De ce? Va veti intreba. Deoarece aici sunt inmormantati intr-o groapa comuna peste 70 de eroi care au facut parte din R 25 Infanterie Vaslui, si care in primul razboi mondial,dupa ce au dus lupte in transilvania din 15.08.1916 si pana in primavara anului 1917,retrasi de pe front pentru refacere, erau dislocati in satul stancesti , Botosani. In acea perioada de razboi, a dat o molima de tifos exantematic,in zona , iar ei raniti fiind si slabiti, nu au facut fata bolii fiind rapusi pe capete. Au fost adusi si inmormantati in cimitirul satului, intr-o groapa comuna. Multi ani nu s-a stiut cu exactitate nici numarul, nici numele acestor eroi.Din 2006 si pana anul acesta au durat cautarile in arhivele militare, pentru a afla numele acestora. Destul de greu s-au aflat numele a 32 de militari.
Astfel dupa 93 de ani s-au afisat numele eroilor cazuti la datorie,pe o placa comemorativa care a fost dezvelita si sfintita de Ziua Eroilor pe 19.05.2010.
Filiala 1 Botosani a SCMD, prin presedintele sau a fost prezenta la aceasta festivitate incepand cu ora 11.00 depunand o coroana de flori impreuna cu reprezentantii Filialei Botosani si ai Filialei Vaslui a ANVR, precum ai si Filialei Botosani a "Cultului eroilor". De la festivitate au lipsit alte oficialitati ale administratiei municipale sau judetene,ca si in ceilalti ani, de altfel, asa cum au relatat si reporterii mass-mediei locale , prezenti la acest eveniment, pentru a doua oara in acesti ani. A devenit deja o traditie si pentru Filiala Vaslui a ANVR, care din 2007, an de an, sunt prezenti de Ziua Eroilor, la Stancesti pentru a-si cinsti asa cum se cuvine eroii Regimentului 27 Infanterie din Vaslui.

Incepand cu ora 12.00, in aceeasi zi o delegatie a Filialei 1 Botosani a SCMD, a fost prezenta si la fetivitatile organizate la nivelul Municipiului Botosani, la Monumentul eroilor din cimitirul Pacea, unde a depus o coroana de flori.

De aceasta data, ca in fiecare an, o mare densitate de oficialitati municipale si judetene,in frunte cu Prefectul judetului D-l Cristian Roman, Presedintele Consiliului Judetean D-nul Mihai Tibuleac, Viceprimarul Municipiului Botosani D-l Florin Gheorghita, conducerile tuturor partidelor politice, directorii tuturor institutiilor deconcentrate, ca si comandantii tuturor structurilor militare locale, componente ale sistemului national de securitate.
Un sobor de preoti in frunte cu Parintele Protopop Lucian Leonte, a savarsit o slujba de pomenire a eroilor, care si-au dat viata pentru tara, pe campurile de batalie, de-a lungul veacurilor.

La festivitate alaturi de Sindicatul rezervistilor au fost prezente si Filiala Botosani "General Gh. Avramescu a ANCMRR", Asociatia Nationala "Cultul Eroilor", filiala locala, Asociatia nationala a veteranilor de razboi, filiala locala, Asociatia nationala Vatra Romaneasca, filiala Botosani, care au depus coroane de flori, iar la final impreuna cu Comandantul garnizoanei d-l Lt.col Lucian Sandu, preotul garnizoanei Stefan-Cezar Gradinaru, Seful Cercului Militar Col(r)Florea Macovei, precum si un grup de copii de la Scoala generala nr 8 Botosani, impreuna cu profesoara lor D-na Loghin,prezenti la acest eveniment, au facut o fotografie("spre aducere aminte"), in fata Monumentului eroilor, recent renovat de catre administratia locala, la interventia tuturor acestor asociatii, intre care exista o foarte buna colaborare in plan local.

4.Cea de-a patra activitate, deosebit de importanta si ancorata puternic in realitatea zilelor de azi, pe care le traim cu destula intensitate si emotii deosebite, este participarea unei delegatii a Filialei 1 Botosani a SCMD,reprezentata prin presedintele ei D-l Col(r)Mircea Comaneci si responsabilul cu mass-media Lt.col.(r)dr.Sergiu Balanovici,<
la Marea demonstratie populara din Piata Victoriei, din data de 19.05.2010. , alaturi de conducerea SCMD reprezentata la cel mai inalt nivel prin D-l Col(r)prof.dr.Mircea Dogaru si conducerea Filialei 1 Calarasi, reprezentata de o delegatie in frunte cu presedintele ei Dl col(r)Swider Paul.

Alaturi de cei mentionati mai sus s-au aflat si camarazii din Filiala 1 Sector 4 a SCMD, care impreuna cu sindicalistii politisti din toata tara am protestat impotriva masurilor de austeritate, care de fapt sunt vechile "curbe de sacrificiu", indreptate impotriva celor mai saraci, pensionari, lucratori bugetari, si de la privat, care nu au nici o vina ca s-a ajuns in incapacitate de plata, datorita jafului sistematic care s-a facut in ultimii 20 de ani, in dispretul fata de cei multi, harnici, dar cinstiti care nu s-au aflat la "locul, momentul si grupul potrivit", pentru a se putea imbogati fara munca, pe baza de "smecherie" si ocolire a legii. Asta e motivul pentru care am scandat intr-un glas cu toata multimea din Piata Victoriei: "ARMATA E CU VOI", "JOS GUVERNUL", "JOS BOC", "JOS BASESCU", care este la originea "tuturor relelor", asa dupa cum a si afirmat, ca isi asuma in intregime, masurile guvernului, care de fapt sunt ale lui si ale "camarilei" sale de la Cotroceni.
Afluirea ca si defluirea celor peste 60.000 de sindicalisti s-a desfasurat intr-o perfecta ordine, si in timp foarte scurt, ceea ce dovedeste o impecabila organizare atat din partea sindicatelor , dar mai ales din partea fortelor de ordine, politia si jandarmeria, care nu au permis denaturarea si deturnarea scopului propus, desi au fost incercari.