luni, 24 mai 2010

Intalnire intre sindicalistii rezervisti , alaturi de celelate sindicate botosanene si Parlamentarii din judetul Botosani

Din initiativa Sindicatelor judetene botosanene(Cartel Alfa, B.N.S.,CNSLR-FRATIA si UJSD), s-a trimis o Scrisoare deschisa catre parlamentarii de Botosani, prin care au fost invitati la o discutie despre "masurile de austeritate aruncate de Guvern pe spatele celor mai sarace categorii" si mai ales sa-si precizeze pozitia, fata de guvern, cand va veni sa-si asume raspunderea in Parlamentul Romaniei, pe "pachetul de legi ce traspune in practica memorandumul FMI", si fata de, o eventuala motiune de cenzura.Din partea sindicatelor prezenta a fost peste asteptari, participand toate conducerile sindicatelor din judet, inclusiv Birou Operativ al Filialei 1 Botosani a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, compus din presedinte: Col(r)Mircea Comaneci, vicepresedinti: Col(r)Dragos Agavriloaie, Lt.col(r) Mitica Bulboaca, Plt.adj.(r) Mircea Muraru si secretar: Col(r)Fedor Gheorghe, care au fost invitati de catre organizatoarii intalnirii.

Din partea parlamentarilor,insa prezenta a fost, mai mult decat lamentabila, am putea spune chiar, deplorabila. Din cei 9 parlamentari au fost prezenti doar 4 si anume din partea PDL deputatul Catalin-Obuh Buhaianu, precum si proaspatul nou membru PDL, Neculai Rebenciuc, din partea UNPR, senatorul Liviu Campanu, iar din partea PNL deputatul Florin Turcanu, PSD-ul nefiind reprezentat de nimeni.
Atata grija si interes manifesta parlamentarii botosaneni, carora le-am acordat votul nostru uninominal, fata de grijile, nevoile si problemele noastre.

Le multumim totusi, celor care au onorat invitatia organizatorilor, cu prezenta ca si pentru curajul de a da explicatii, transante unii(deputatul Turcanu, si chiar deputatul Buhaianu, in anumite privinte), altii, alambicate, neclare, intr-un nou limbaj de lemn specific actualilor guvernanti(senatorul Campanu si mai ales deputatul Rebenciuc, ca si deputatul Buhaianu).

Astfel, deputatul Turcanu, a aratat ca va vota impotriva masurilor de austeritate propuse de guvern, si va initia o motiune de cenzura pe care o va vota "la vedere", asa cum a votat si pentru instalarea acestui guvern, impotriva pozititiei PNL, riscand sa-si piarda calitatea de PNL-ist. Accepta alte masuri de reducere a cheltuielor bugetare, inclusiv reducerea cheltuielor parlamentare administrative cum ar fi acelea pentru cazarea la hotel a parlamentarilor "din provincie", el personal fiind de acord sa doarma, chiar si..."in rulota",...in fata Camerei Deputatilor.

Deputatul Buhaianu, intai a incercat sa ne "abureasca", cu aprecieri de genul ca din punct de vedere statistic, in judetul nostru sunt in jur de 58.000 de salariati din care vreo 28.000 in sistemul bugetar, si vreo 30.000, in sistem privat, numarul celor ocupati fiind destul de mic fata de cei "asitati". In acest moment au intervenit din sala sindicalistii ceradu-i sa nu jigneasca, pe cei aflati in postura de pensionari sau in somaj, intrucat lipsa locurilor de munca a fost creata de clasa politica, prin lipsa de masuri economice. A facut apoi aprecieri la adresa celor cu handicap vizual, care au in acelasi timp si carnet de conducere. I s-a replicat din sala, ca "astea sunt exceptii, care intaresc regula", iar bugetul tarii nu a saracit din cauza lor. A facut apoi aprecieri la Garda Financiara, spunand ca nu a vazut nici un salariat al garzii, fara " vila si masina straina". Din sala s-a auzit, ca nici parlamentari nu sunt intr-o asemenea situatie,iar sefii de la Garda Financiara sunt cei numiti tot de guvernanti, asa cum a mentionat si D-l Paramanov, liderul sindical al functionarilor din finantele publice.

In cele din urma, sindicalistii si-au pierdut rabdarea si nu l-au mai lasat sa vorbeasca mai ales cand a recunoscut ca el va vota impotriva unei eventuale motiuni de cenzura cu orice risc, fiindca face parte din partidul de guvernamant si asa e normal, chiar daca "va fi huiduit". Interesul de partid este mai important.

Deputatul Campanu, de la UNPR, a incercat sa ne manipuleze, cu faptul ca nu va vota pentru reducerea pensiilor, a alocatiilor si indemnizatiilor pentru cresterea copiilor, insa cu parere de rau, a trebuit sa recunoasca faptul, ca va vota pentru reducerea salariilor bugetarilor, mai ales a celor peste 1000 de lei.
Referitor la eventuala motiune de cenzura, a incercat sa spuna "ca va trebui sa vada continutul ei"etc... In cele din urma, a fost obligat sa recunoasca ca de fapt va vota impotriva acesteia.

Domnul deputat Rebenciuc a fost la fel de lamentabil, in modul cum a incercat si el sa ne induca in eroare, prin afirmatii de genul, ca nu va vota "pentru reduceri de pensii,dar nu va avea de ales, decat intre reducerea veniturilor salariale, si marirea taxelor si impozitelor, iar in ceea ce priveste eventuala motiune de cenzura, intai a incercat "sa o scalde",iar apoi a dat de inteles ca va vota asa cum ii va cere noul lui partid(PDL), dar fara sa fie transant, desi i s-a cerut din sala sa nu mai "citeasca de pe hartiile alea", pe care le avea in fata, si sa ne spuna clar, va vota sau nu eventuala motiune de cenzura. Nu a dat curs invitatiei din sala, preferand sa taca.Un moment tensionat a fost cand a afirmat ca in tara sunt sase milioane de asistati, pensionarii, pe drept, vociferand, si cerandu-i sa nu-i asimileze cu acestia, intrucat ei au muncit o viata, pentru pensie.

In concluzie putem afirma ca intrunirea si-a atins scopul, acum "stim pe cine am ales", cum se intereseaza de pasurile semenilor care i-au votat. Sa le fie de bine, dar pe viitor, sa nu se mai astepte la voturile noastre, cei care vor vota pentru masurile propuse de actualul guvern si camarila lui.

In final, s-a hotarat, asa cum se preciza si in scrisoarea deschisa, ca in ziua cand guvernul isi va asuma raspunderea, "sa se faca in jurul Parlamentului lant uman, iar o delegatie formata din sindicalisti si pensionari sa fie prezenta la lucrari".
Sindicatul Cadrelor Disponibilizate Filiala 1 Botosani, subscrie acestei hotarari si va proceda ca atare.