joi, 27 mai 2010

ADUNAREA GENERALA DIN 27.05.2010 ORA 08.30

ORDINEA DE ZI:
1.Informare cu evenimentele petrecute de la adunarea trecuta si pana in prezent

2.Probleme organizatoricce:

- primirea de noi membri

- alegerea unui nou vcepresedinte

- stabilirea unor responsabilitati noi in cadrul Biroului operativ

- incheierea de Protocoale de colaborare cu Sindicatele locale: al politistilor, al celor din invatamant, al pensionarilor

- modul de actiune pe plan local si national pe baza protocoalelor incheiate

3.Intrebari

4.Discutii


BIROUL OPERATIV

Va invitam in Vacanta la Paris

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate Filiala 1 Botosani impreuna cu Cercul Militar Botosani si Agentia Filoturism
organizeaza in perioada 18-28 iunie o excursie cu autocarul prin Ungaria, Austria, Germania, franta, Elvetia, Italia si Slovenia cu numai 550 Euro de persoana si doar cu carte de identitate
Din program:
Ziua I Vineri, 18 iunie, ora 7 plecare din Botoşani din faţa Teatrului Mihai Eminescu pe ruta Vatra Dornei - Cluj - Oradea (vama Borş) - Budapesta (cazare hotel).

Ziua II- Sâmbătă, 19 iunie
- mic dejun,
- tur de oraş în Budapesta: Colina Cetăţii cu Catedrala Sf. Mathias şi Bastionul Pescarilor, Podul cu lanţuri, Piaţa Eroilor, cu Castelul de la Hunedoara în miniatură, Parlamentul, fostul Palat regal, Statuia Sf. Ghelert. (circa 3 ore) apoi plecare spre Viena.
- plimbare prin Viena (zona centrală - Ring) pe la: Opera de stat, Parcul Burggarten, statuia Mariei Tereza şi Palatele - muzee, de artă şi istorie naturală. Palatul imperial, Hofburg (vechi şi nou), Parlamentul, Primăria, Universitatea, Catedrala votivă, Dom-ul,,Sf. Ştefan” (4 ore).
- Cazare Linz (Austria) sau Passau (Germania)

Ziua III - Duminica 20 iunie - în Germania:
- mic dejun.
- Regensburg, (Piaţa Domului, Vechea Primărie, Sala Dietei Imperiale) - Nurenberg, (Cetatea Medievala, Biserica Sf. Sebard pt a asista puţin la liturghia de Paşte, Casa pictorului A. Durer (1491-1528) - Heidelberg, (castelul Medieval şi Universitatea cu cartierul vechi studenţesc) - Karlsruhe, (Grădinile regale) - Strasbourg.

Ziua IV - Luni 21 iunie Strasbourg - Paris
- mic dejun Strasbourg,
- vizită la Catedrală, oraşul vechi, Sediul Parlamentului European.
- Verdun - Memorialul celor căzuţi în primul război mondial
- Reims - Catedrala încoronării regilor Franţei.
- Paris - seara, cazare la un hotel central, în cartierul Montmartre, aproape de cabaretul ,,Moulin Rouge”

Ziua V- Marţi 22 iunie - la Paris.
- mic dejun.
- vizită prin Paris: Opera Mare, Biserica La Madeleine, Grădinile Tuilleries, Piaţa Concorde, Champs Elysees, Arcul de Triumph, Tour Eiffel.
Opţional: Muzeul de istorie militară a Franţei de la Palais des Invalides cu mormântul lui Napoleon (8,5euro), ascensiune în Turnul Eiffel (8 euro cu liftul până la nivelul II şi 13 euro până în vârf)
- seara, cină festivă pentru Paşte într-un restaurant pitoresc din cartier.
Nota. Ordinea şi vizitarea poate fi modificată şi completată pe parcurs.

Ziua VI - Miercuri 23 iunie - Paris
- mic dejun,
- vizită la Muzeul Louvre (intrare inclusă în preţul excursiei), apoi vizită la Catedrala Notre Dame, Centrul G. Pompidou cu atelierul lui Brâncişi, ş.a.
- promenadă cu vaporaşul pe Sena (seara), opţional (5 E la înscriere sau 10 E la casierie).

Ziua VII - Joi 24 iunie. Paris - Versailles.
- Mic dejun,
- Deplasare la Versailles pentru a vizita Grădinile (8 E) şi interioarele Palatului regal (15 E). Dacă se achită la înscriere costa 5+11 euro. La întoarcere vizită în cartierul ultra modern La Defonse şi plimbare de seară pe Champs Elysees.

Ziua VIII - Vineri 25 iunie. Paris – Geneva.
- mic dejun.
- Plecare din Paris, cu popas la Grădinile şi Palatul Fontainbleu (dacă sunt deschise)
- Vizită de seară în Geneva (Elveţia).

Ziua IX - Sâmbătă 26 iunie. Geneva - Veneţia.
- mic dejun.
- Plecare spre Italia prin Tunelul Mont Blanc cu popasuri şi vizite la Milano (Piaţa Domului, a Teatrului La Scala, castelul Sforzesco) şi Verona (piaţa Primăriei, Casa cu balconul Julietei, piaţa comercială veche).
- cazare Veneţia, Mestre.

Ziua X - Duminică 27 iunie. Veneţia - Budapesta.
- mic dejun.
- plimbare prin Oraşul vechi, din Gară până la Piaţa San Marco, Palatul Dogilor, Catedrală, Podul Rialto, ş.a. (circa 3 ore).
- Plecare spre Slovenia şi Ungaria, cu popasuri scurte la Trieste (Italia), Lubliana (Slovenia), zona Balaton (Ungaria).
- Cazare.

Ziua XI- Luni, 28 iunie. Ungaria – România
- mic dejun.
- drum spre casă prin vama Borş, Oradea, Cluj, Vatra Dornei.
- Sosire până la miezul nopţii.

Precizări:
Se asigură în preţul excursiei:
- transport cu autocar licenţiat cu doi şoferi
- cazare în hoteluri de 2-3 stele, 10 nopţi (Budapesta 2, Paris 4, )
- mic dejun la restaurantele hotelurilor.
- o cină festiva la Paris
- vizitarea Muzeului Luvru la Paris
- ghid însoţitor pe tot parcursul excursiei.

Obiective opţionale în Paris:
- Versailles, intrare la Grădini şi în Palat, 6+11=17 euro (dacă se achită la înscriere) şi 8+15=23 euro (dacă se achită la Versailles.
- Plimbare pe Sena cu vaporaşul: 5 euro la înscriere sau 10 euro la îmbarcare
- Ascensiune cu liftul special în Turnul Eiffel, până la etajul II 8 euro, iar până în vârf 13 euro
- Palatul Invalizilor, Muzeul de istorie militara a Franţei, Biserica cu Mormântul lui Napoleon, 8,5 euro
- Muzeul de artă (clasicism şi impresionism, sec XIX) de la Palais Orsay (bilet de intrare 9, 5 euro).
- Se poate comanda un abonament pentru două zile permiţând vizitarea oricăror muzee cu doar 30 de euro.


Informaţii utile.

- Pentru asigurarea medicală pe durata excursiei puteţi cere de la Direcţia de Sănătate Publică Cardul european de sănătate care se obţine gratuit în 7 zile cu adeverinţă de asigurat sau cupon de pensie.
- Se poate călători cu paşaport sau carte de identitate (în Elveţia la Geneva, se cere totuşi paşaport fără viză).
- Înscrieri se fac până pe 15 iunie la Cercul Militar, str. Ştefan Luchian în spatele Primăriei vechi, la Dl. Col. Florea Macovei.
- Preţul este valabil pentru un grup de 40 de persoane.
- Informaţii suplimentare la telefoanele:

0231. 51.56.16 Cercul Militar
0231. 51.11.40 Agenţia Filoturism
0742. 50.08.79 Florea Macovei
0744. 34.67.19 Corneliu Filip

luni, 24 mai 2010

Intalnire intre sindicalistii rezervisti , alaturi de celelate sindicate botosanene si Parlamentarii din judetul Botosani

Din initiativa Sindicatelor judetene botosanene(Cartel Alfa, B.N.S.,CNSLR-FRATIA si UJSD), s-a trimis o Scrisoare deschisa catre parlamentarii de Botosani, prin care au fost invitati la o discutie despre "masurile de austeritate aruncate de Guvern pe spatele celor mai sarace categorii" si mai ales sa-si precizeze pozitia, fata de guvern, cand va veni sa-si asume raspunderea in Parlamentul Romaniei, pe "pachetul de legi ce traspune in practica memorandumul FMI", si fata de, o eventuala motiune de cenzura.Din partea sindicatelor prezenta a fost peste asteptari, participand toate conducerile sindicatelor din judet, inclusiv Birou Operativ al Filialei 1 Botosani a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, compus din presedinte: Col(r)Mircea Comaneci, vicepresedinti: Col(r)Dragos Agavriloaie, Lt.col(r) Mitica Bulboaca, Plt.adj.(r) Mircea Muraru si secretar: Col(r)Fedor Gheorghe, care au fost invitati de catre organizatoarii intalnirii.

Din partea parlamentarilor,insa prezenta a fost, mai mult decat lamentabila, am putea spune chiar, deplorabila. Din cei 9 parlamentari au fost prezenti doar 4 si anume din partea PDL deputatul Catalin-Obuh Buhaianu, precum si proaspatul nou membru PDL, Neculai Rebenciuc, din partea UNPR, senatorul Liviu Campanu, iar din partea PNL deputatul Florin Turcanu, PSD-ul nefiind reprezentat de nimeni.
Atata grija si interes manifesta parlamentarii botosaneni, carora le-am acordat votul nostru uninominal, fata de grijile, nevoile si problemele noastre.

Le multumim totusi, celor care au onorat invitatia organizatorilor, cu prezenta ca si pentru curajul de a da explicatii, transante unii(deputatul Turcanu, si chiar deputatul Buhaianu, in anumite privinte), altii, alambicate, neclare, intr-un nou limbaj de lemn specific actualilor guvernanti(senatorul Campanu si mai ales deputatul Rebenciuc, ca si deputatul Buhaianu).

Astfel, deputatul Turcanu, a aratat ca va vota impotriva masurilor de austeritate propuse de guvern, si va initia o motiune de cenzura pe care o va vota "la vedere", asa cum a votat si pentru instalarea acestui guvern, impotriva pozititiei PNL, riscand sa-si piarda calitatea de PNL-ist. Accepta alte masuri de reducere a cheltuielor bugetare, inclusiv reducerea cheltuielor parlamentare administrative cum ar fi acelea pentru cazarea la hotel a parlamentarilor "din provincie", el personal fiind de acord sa doarma, chiar si..."in rulota",...in fata Camerei Deputatilor.

Deputatul Buhaianu, intai a incercat sa ne "abureasca", cu aprecieri de genul ca din punct de vedere statistic, in judetul nostru sunt in jur de 58.000 de salariati din care vreo 28.000 in sistemul bugetar, si vreo 30.000, in sistem privat, numarul celor ocupati fiind destul de mic fata de cei "asitati". In acest moment au intervenit din sala sindicalistii ceradu-i sa nu jigneasca, pe cei aflati in postura de pensionari sau in somaj, intrucat lipsa locurilor de munca a fost creata de clasa politica, prin lipsa de masuri economice. A facut apoi aprecieri la adresa celor cu handicap vizual, care au in acelasi timp si carnet de conducere. I s-a replicat din sala, ca "astea sunt exceptii, care intaresc regula", iar bugetul tarii nu a saracit din cauza lor. A facut apoi aprecieri la Garda Financiara, spunand ca nu a vazut nici un salariat al garzii, fara " vila si masina straina". Din sala s-a auzit, ca nici parlamentari nu sunt intr-o asemenea situatie,iar sefii de la Garda Financiara sunt cei numiti tot de guvernanti, asa cum a mentionat si D-l Paramanov, liderul sindical al functionarilor din finantele publice.

In cele din urma, sindicalistii si-au pierdut rabdarea si nu l-au mai lasat sa vorbeasca mai ales cand a recunoscut ca el va vota impotriva unei eventuale motiuni de cenzura cu orice risc, fiindca face parte din partidul de guvernamant si asa e normal, chiar daca "va fi huiduit". Interesul de partid este mai important.

Deputatul Campanu, de la UNPR, a incercat sa ne manipuleze, cu faptul ca nu va vota pentru reducerea pensiilor, a alocatiilor si indemnizatiilor pentru cresterea copiilor, insa cu parere de rau, a trebuit sa recunoasca faptul, ca va vota pentru reducerea salariilor bugetarilor, mai ales a celor peste 1000 de lei.
Referitor la eventuala motiune de cenzura, a incercat sa spuna "ca va trebui sa vada continutul ei"etc... In cele din urma, a fost obligat sa recunoasca ca de fapt va vota impotriva acesteia.

Domnul deputat Rebenciuc a fost la fel de lamentabil, in modul cum a incercat si el sa ne induca in eroare, prin afirmatii de genul, ca nu va vota "pentru reduceri de pensii,dar nu va avea de ales, decat intre reducerea veniturilor salariale, si marirea taxelor si impozitelor, iar in ceea ce priveste eventuala motiune de cenzura, intai a incercat "sa o scalde",iar apoi a dat de inteles ca va vota asa cum ii va cere noul lui partid(PDL), dar fara sa fie transant, desi i s-a cerut din sala sa nu mai "citeasca de pe hartiile alea", pe care le avea in fata, si sa ne spuna clar, va vota sau nu eventuala motiune de cenzura. Nu a dat curs invitatiei din sala, preferand sa taca.Un moment tensionat a fost cand a afirmat ca in tara sunt sase milioane de asistati, pensionarii, pe drept, vociferand, si cerandu-i sa nu-i asimileze cu acestia, intrucat ei au muncit o viata, pentru pensie.

In concluzie putem afirma ca intrunirea si-a atins scopul, acum "stim pe cine am ales", cum se intereseaza de pasurile semenilor care i-au votat. Sa le fie de bine, dar pe viitor, sa nu se mai astepte la voturile noastre, cei care vor vota pentru masurile propuse de actualul guvern si camarila lui.

In final, s-a hotarat, asa cum se preciza si in scrisoarea deschisa, ca in ziua cand guvernul isi va asuma raspunderea, "sa se faca in jurul Parlamentului lant uman, iar o delegatie formata din sindicalisti si pensionari sa fie prezenta la lucrari".
Sindicatul Cadrelor Disponibilizate Filiala 1 Botosani, subscrie acestei hotarari si va proceda ca atare.

duminică, 23 mai 2010

Din activitatile desfasurate de Filiala 1 Botosani a SCMD

In perioada de la ultima adunare generala a Filialei si pana in prezent s-au derulat, cu repeziciune, o seama de evenimente deosebit de importante pentru viata si activitatea noastra atat ca sindicat, cat si ca persoana fizica, a fiecaruia.
Voi incerca in cateva cuvinte si imagini sa evidentiez pe cele care mi s-au parut mai semnificative.

1.Prima activitate, imediat dupa adunare, a fost vizita de trei zile la Odesa, in perioada 30.04.2010 la 03.05.2010. Traseul, deosebit de generos in fapte si imagini cu o mare incarcatura de istorie, a fost strabatut in prima zi cu destul entuziasm, dar si cu o oarecare oboseala, care a fost estompata de intensitatea trairilor emotionale starnite de cele vazute si auzite .
Intrand in "Moldova de dincolo de Prut", inca din data de 30.04.2010 orele 10.30, pana catre seara am strabatut sute de Km, poposind pentru odihna la Causeni, asa cum era prevazut si in program.

Doua am putea spune ca au fost momentele de varf ale primei zile.

Unul cel din jurul orei 14.30, depunerea unei coroane de flori, al "Cimitirul De Onoare al Eroilor Romani"(asa cum este consemnat pe palca comemorativa), de la Tiganca,
de catre membrii Filialei 1 Botosani a SCMD, impreuna cu cei ai Filialei Iasi,reprezentati de vicepresedintele acesteia Col(r) Ivanov Adrian, cei ai Filialei Botosani ai Asociatiei "Cultul Eroilor", reprezentantii Asociatiei Vatra Romaneasca, ai ANCMRR Filiala Gheorghe Avramescu Botosani, precum si cei ai societatii culturale Astra, filialele Botosani si Cluj-Napoca.










Cel de-al doilea moment a fost minunat, in jurul orelor 16.00, unde la Zaim, intr-un cadru mirific, am vizitat Casa-muzeu a preotului-poet national Alexei Mateevici, autorul cunoscutei poezii "Limba noastra", ale carei versuri au devenit, mai tarziu, Imnul national al Moldovei, de azi.






Ghidul a fost o persoana deosebit de agreabila, documentata, pasionata de cultura in general, de literatura si poezie , in special, captandu-ne atentia (desi oboseala drumului incepuse sa-si spuna cuvantul), cu eruditia dovedita si iubirea de frumos si tara de care a dat dovada. In circa 2 ore cat adurat vizita am uitat de foame, oboseala fiind incantati de uriasa cantitate de informatii pe care a fost in stare sa ne-o comunice intr-un limbaj deosebit de ales, dar cu neaos accent moldovenesc.



Prima zi a vizitei s-a incheitat cu o binemeritata cina si cazare la Causeni.
A doua zi a fost mai lejera, dar evenimentele au fost deosebite, mai ales vizita la Odesa, despre care voi relata cu o alta ocazie.
Un singur lucru as vrea sa punctez din cea de-a treia zi, si anume vizionarea placii comemorative de pe cladirea in care a functionat pentru scurt timp, Comandamentul D 10 I, in cel de-al doilea razboi mondial. Pe placa expusa,in traducere, din ucraineanna, se poate citi, "La 22 octombrie 1941 in acest loc patriotii sovietici au aruncat in aer comandatura fascista impreuna cu generalii lor ce se aflau in ea."

Realitatea este ca, in urma unei discutii, avuta recent cu generalul Dragnea, presedintele ANVR, (participant la acele evenimente), nu a murit de cat un singur general, intrucat ei au fost avertizati de populatia romana din zona, ca inainte de a ocupa acea cladire sa verifice si tablourile daca nu au vreo mina. Cu toate acestea explozia s-a produs, murind un numar de 102 cadre militare ale comandamentului, dar nu in intregime, intrucat se luasera masuri de dispersare in imprejurimi, iar comandamentul nu se incartiruise in totalitate in acea cladire.
Daca autoritatile moldovene au permis ca in 2006 sa se realizeze un cimitir al eroilor romani, cazuti la datorieLa Tiganca, pe acele meleaguri, La Odesa nu s-a permis acest lucru, desi a existat un asemenea cimitir si monument, care nu s-au mai pastrat, pana in zilele noastre, namaifiind nici o urma a jerfei armatei romane pe teritoriul de sud al Ucrainei.
Acum, aici, functioneaza un colegiu de marina, asa cum reiese din firma aplicata pe frontispiciu.



2.Cea de-a doua activitate importanta a reprezentat-o participarea la lucrarile in plen ale Senatului Romaniei,ca invitati,in care s-au dezbatut pe larg prevederile Legii unice a pensiilor publice, pentru a sustine amendamentele propuse, pentru introducerea unui capitol separat in lege, care sa cuprinda prevederile legii 164/2001, pentru militari, si ale legii 179/2004, pentru politisti, ca legi ocupationale, in concordanta cu prevederile normelor uniunii europene, a carei membra suntem.In trei randuri s-a produs aceasta participare, prilej cu care liderii judeteni au vazut pe viu cum voteaza alesii locali in senat, cum dezbat, cum sustin sau combat, amendamentele propuse.

In pauze am purtat discutii, cu senatorii din fiecare judet, pe marginea celor petrecute in plen, aducand argumente suplimentare in sustinerea unor legi ocupationale, pentru militari, asa cum exista in toate tarile NATO, UE, non UE, inmanandu-le fiecarui senator, cate un documentar intocmit de specialisti ai sindicatului, in colaborare cu cei ai Caselor de pensii militare, din ambele ministere, in care aratam cum este reglementata problema pensiilor pentru militarii acestor tari.

Un accent deosebit l-am pus pe discutiile cu senatorii apartinand grupurilor parlamentare ale PDL, UDMR, minoritati si independenti, atat in judete cat si la senat,mai ales in conditiile in care senatorii independenti declarativ, erau dea cord cu amendamentele propuse de noi, in forma mentionata mai sus (capitol separat in lege care sa cuprinda prevederile celor doua legi, aflate acum in functiune, si care la timpul lor au fost intocmite tinand cont de prevedrile UE, in domeniu, sau exceptarea militarilor si politistilor in rezerva, pe care-i reprezentam,din aceasta lege si mentinerea in vigoare a actualelor reglementari.)

Din pacate ,rezultatele la vot au fost cele stiute, in final, nemaiadmitandu-se nici unul, legea trecand tacit, din lipsa de cvorum, prin retragerea de la lucrari a senatorilor PSD, in urma respingerii amendamentului legat de punctul de pensie, care initial, in comisiile de specialitate, fusese aprobat.Partea poasta este ca inclusiv senatorii independenti au votat diferentiat unii impotriva, altii pentru, iar altii s-au abtinut. Domnul senator Liviu Campanu, de data asta, s-a abtinut la acest amendament(in pag.3, la grupul senatorial al independentilor, nr.1, la abtineri). Ceilalti senatori au votat astfel: Senatorul PSD Marcu Gheorghe pentru mentinerea punctului de pensie 45% din salarul mediu pe economie (in pag.2, la grupul senatorial PSD+PC nr.13),iar Senatorul PDL Dan-Augustin Humelnicu (in pag.1, la grupul senatorial PDL, nr.19) impotriva acestui amendament.
Asa cum v-am promis va afisez listingul cu votul din data de 10.05.2010.



In data de 10.05.2010 la lucrari, ca si in alte dati, a participat impreuna cu alti colegi veterani de razboi, si D-nul general Marin Dragnea, presedintele ANVR, care a incercat inutil sa ia cuvantul in plenul Senatului Romaniei, dar nu a reusit. Suparat pentru modul cum au decurs lucrarile in plen, ale senatului a parasit sala igandurat, inca de cand s-au retras PSD-istii de la lucrari, asa cum a fost mai tot timpul cat a stat in balconul Senatului Romaniei,rezervat invitatilor.

La aceeasi data si la aceleasi lucrari au participat si membrii conducerii ANCMRR, in frunte cu D-nul general Iliescu, presedintele acestei asociatii, care nu a vrut sa-l urmeze pe D-nul general Marin Dragnea, pentru ca nu plecase inca D-nul Ministru Gabriel Oprea, fiindu-i frica sa nu-l supere ca a plecat ianintea Domniei sale.


3.A treia activitate, la care a participat o delegatie a Filialei 1 Botosani a SCMD, a fost depunerea de coroane de flori la Monumetul eroilor de la Stancesti, impreuna cu o delegatie de la Asociatia Veteranilor de Razboi din Vaslui, si la Monumentul Eroilor din cimitirul Pacea, din Botosani, de Inaltarea Domnului, cand se sarbatoreste si Ziua Eroilor.
Monumentul eroilor din Stancesti a fost refacut dupa multi ani de parasire, prin grija unui grup inimos de veterani in frunte cu Col(r)Marin Pmfil, fiu al satului Stancesti,care impreuna cu Filiala din Vaslui a Veteranilor de razboi au refacut din banii lor, personali si cei ai asociatiilor din Botosani si Vaslui, precum si a unor sponsori. Acesta a fost terminat, in actuala forma, s-a inaugurat si sfintit in anul 2006, de Inaltarea Domnului. Atunci, pentru prima data, a participat si o delegatie a veteranilor de razboi de la Vaslui.De atunci, in fiecare an se repeta acest lucru. De ce? Va veti intreba. Deoarece aici sunt inmormantati intr-o groapa comuna peste 70 de eroi care au facut parte din R 25 Infanterie Vaslui, si care in primul razboi mondial,dupa ce au dus lupte in transilvania din 15.08.1916 si pana in primavara anului 1917,retrasi de pe front pentru refacere, erau dislocati in satul stancesti , Botosani. In acea perioada de razboi, a dat o molima de tifos exantematic,in zona , iar ei raniti fiind si slabiti, nu au facut fata bolii fiind rapusi pe capete. Au fost adusi si inmormantati in cimitirul satului, intr-o groapa comuna. Multi ani nu s-a stiut cu exactitate nici numarul, nici numele acestor eroi.Din 2006 si pana anul acesta au durat cautarile in arhivele militare, pentru a afla numele acestora. Destul de greu s-au aflat numele a 32 de militari.
Astfel dupa 93 de ani s-au afisat numele eroilor cazuti la datorie,pe o placa comemorativa care a fost dezvelita si sfintita de Ziua Eroilor pe 19.05.2010.
Filiala 1 Botosani a SCMD, prin presedintele sau a fost prezenta la aceasta festivitate incepand cu ora 11.00 depunand o coroana de flori impreuna cu reprezentantii Filialei Botosani si ai Filialei Vaslui a ANVR, precum ai si Filialei Botosani a "Cultului eroilor". De la festivitate au lipsit alte oficialitati ale administratiei municipale sau judetene,ca si in ceilalti ani, de altfel, asa cum au relatat si reporterii mass-mediei locale , prezenti la acest eveniment, pentru a doua oara in acesti ani. A devenit deja o traditie si pentru Filiala Vaslui a ANVR, care din 2007, an de an, sunt prezenti de Ziua Eroilor, la Stancesti pentru a-si cinsti asa cum se cuvine eroii Regimentului 27 Infanterie din Vaslui.

Incepand cu ora 12.00, in aceeasi zi o delegatie a Filialei 1 Botosani a SCMD, a fost prezenta si la fetivitatile organizate la nivelul Municipiului Botosani, la Monumentul eroilor din cimitirul Pacea, unde a depus o coroana de flori.

De aceasta data, ca in fiecare an, o mare densitate de oficialitati municipale si judetene,in frunte cu Prefectul judetului D-l Cristian Roman, Presedintele Consiliului Judetean D-nul Mihai Tibuleac, Viceprimarul Municipiului Botosani D-l Florin Gheorghita, conducerile tuturor partidelor politice, directorii tuturor institutiilor deconcentrate, ca si comandantii tuturor structurilor militare locale, componente ale sistemului national de securitate.
Un sobor de preoti in frunte cu Parintele Protopop Lucian Leonte, a savarsit o slujba de pomenire a eroilor, care si-au dat viata pentru tara, pe campurile de batalie, de-a lungul veacurilor.

La festivitate alaturi de Sindicatul rezervistilor au fost prezente si Filiala Botosani "General Gh. Avramescu a ANCMRR", Asociatia Nationala "Cultul Eroilor", filiala locala, Asociatia nationala a veteranilor de razboi, filiala locala, Asociatia nationala Vatra Romaneasca, filiala Botosani, care au depus coroane de flori, iar la final impreuna cu Comandantul garnizoanei d-l Lt.col Lucian Sandu, preotul garnizoanei Stefan-Cezar Gradinaru, Seful Cercului Militar Col(r)Florea Macovei, precum si un grup de copii de la Scoala generala nr 8 Botosani, impreuna cu profesoara lor D-na Loghin,prezenti la acest eveniment, au facut o fotografie("spre aducere aminte"), in fata Monumentului eroilor, recent renovat de catre administratia locala, la interventia tuturor acestor asociatii, intre care exista o foarte buna colaborare in plan local.

4.Cea de-a patra activitate, deosebit de importanta si ancorata puternic in realitatea zilelor de azi, pe care le traim cu destula intensitate si emotii deosebite, este participarea unei delegatii a Filialei 1 Botosani a SCMD,reprezentata prin presedintele ei D-l Col(r)Mircea Comaneci si responsabilul cu mass-media Lt.col.(r)dr.Sergiu Balanovici,<
la Marea demonstratie populara din Piata Victoriei, din data de 19.05.2010. , alaturi de conducerea SCMD reprezentata la cel mai inalt nivel prin D-l Col(r)prof.dr.Mircea Dogaru si conducerea Filialei 1 Calarasi, reprezentata de o delegatie in frunte cu presedintele ei Dl col(r)Swider Paul.

Alaturi de cei mentionati mai sus s-au aflat si camarazii din Filiala 1 Sector 4 a SCMD, care impreuna cu sindicalistii politisti din toata tara am protestat impotriva masurilor de austeritate, care de fapt sunt vechile "curbe de sacrificiu", indreptate impotriva celor mai saraci, pensionari, lucratori bugetari, si de la privat, care nu au nici o vina ca s-a ajuns in incapacitate de plata, datorita jafului sistematic care s-a facut in ultimii 20 de ani, in dispretul fata de cei multi, harnici, dar cinstiti care nu s-au aflat la "locul, momentul si grupul potrivit", pentru a se putea imbogati fara munca, pe baza de "smecherie" si ocolire a legii. Asta e motivul pentru care am scandat intr-un glas cu toata multimea din Piata Victoriei: "ARMATA E CU VOI", "JOS GUVERNUL", "JOS BOC", "JOS BASESCU", care este la originea "tuturor relelor", asa dupa cum a si afirmat, ca isi asuma in intregime, masurile guvernului, care de fapt sunt ale lui si ale "camarilei" sale de la Cotroceni.
Afluirea ca si defluirea celor peste 60.000 de sindicalisti s-a desfasurat intr-o perfecta ordine, si in timp foarte scurt, ceea ce dovedeste o impecabila organizare atat din partea sindicatelor , dar mai ales din partea fortelor de ordine, politia si jandarmeria, care nu au permis denaturarea si deturnarea scopului propus, desi au fost incercari.

vineri, 7 mai 2010

PENSIONARI AI SISTEMULUI NATIONAL DE SECURITATE, UNITI-VA, PENTRU APARAREA ONOAREI SI DEMNITATII NOASTRE!

Aceasta este deviza sub care trebuie sa ne unim toate fortele, capacitatile fizice, mentale si de orice alta natura, pentru a face fata desantatei ofensive spre genocid, lansate de actuala, efemera si cu totul intamplatoare PUTERE, nu numai impotriva noastra a celor care am servit ani de zile tara sub drapel, cu onoare si demnitate, ferind-o de orice rau s-ar fi putut abate asupra ei, dar si impotriva tuturor celor care acum se afla la pensie din orice alt sistem, impotriva celor neajutorati, cu dizabilitati, sau a copiilor abandonati in camine, a batranilor uitati de vreme in cate un colt de tara, numarandu-si cu greu zilele pline de amar, care le-au mai ramas, pana la incheierea definitiva a socotelilor cu aceasta lume.

Oare cu ce au gresit acesti nefericiti ai sortii, ca sa aiba parte, de un asemenea tratament? Cu ce sunt datori, doar ei sa plateasca pentru nesabuinta, incompetenta si inconstienta, celor care s-au cocotat cu nerusinare, trufie si orgoliu nemasurat in varful PUTERII, iar acum nu mai stiu (cum de parca ar fi stiut vreodata) ce sa faca, pentru a scoate tara din fundatura in care tot ei au adus-o din nesabuita dorinta de innavutire peste masura, pe seama celor multi si neajutorati.

Acesti nefericiti ai sortii, aflati azi, in dificultate, nu din vina lor ci si a nenumaratelor experimente sociale, carora au fost nevoiti sa le faca fata, in decursul anilor, constituind atat ei, cat si parintii lor (iar acum urmeaza probabil si copii lor) asa-numitele "generatii de sacrificiu", in speranta unei vieti mai bune, lipsita de griji si nevoi. Dar n-a fost sa fie asa, pentru ca iata si noi la randul nostru, am devenit alta "generatie de sacrificiu", iar acum mai mult, trebuie sa manifestam si noi, la randul nostru, "solidaritate".

Ce fel de solidaritate?... si fata de cine?
Fata de cei care au reusit, in ultimii douazeci de ani, sa distruga tot ce era mai scump pentru orice om de buna credinta, in aceasta tara, onoarea, libertatea, demnitatea, cinstea, corectitudinea, sentimentul patriotic si cel national???

Si toate acestea, in numele cui ?
A "Statului de drept", pe care nu l-au edificat, ci dimpotriva l-au caricaturizat, l-au ridiculizat, compromitandu-l definitiv, reusind in acelasi timp, insa, inversarea scarii valorilor din societate. A devenit, astfel, o rusine sa muncesti, sa studiezi, sa te pregatesti temeinic pentru o cariera stiintifica, universitara, academica. Modelul omului de succes din actualul "stat de drept", de la noi, este acela al smecherului, al celui care stie sa se descurce, al celui care, pe cai oculte, fara munca , fara efort, prin "metode neortodoxe", reuseste sa obtina totul in lumea asta: bani, avere, diplome de studii, tiluri stiintifice, academice, de DOCTOR HONORIS CAUSA, ale unor universitati indoielnice,ca nume sau prestigiu, dar care suna frumos in CV-uri. Pe baza lor, fara a dovedi nici o alta calitate, decat aceea a apartenentei la "partidul unic", sau la grupul potrivit (ca sa nu-i zic "gasca" sau "haita"), au ajuns sa ocupe posturi si functii inalte in stat, fara sa se gandeasca, macar vre-un pic, daca nu cumva poarta o "palarie", prea mare pentru minusculul capsor, pe care il au, lipsit de minte si cu un creier pe masura.

Toate acestea fiind stiute, cunoscute, arhicunoscute au culminat cu preconizatele masuri ale actualei PUTERI, care duc incet dar sigur, catre adevaratul genocid, dar nu cel, de care a fost condamnat si executat "Impuscatul", ci unul cu efect mult mai sigur si mult mai rapid, fiind indreptat impotriva tuturor celor care intr-un fel sau altul, greveaza bugetul statului (si asa din ce in ce mai inexistent), denumiti in ultimul timp "asistati" si care trebuie sa iasa din sistem cat mai curand si in totalitate.

Pensionarii, nefericitii sortii, copiii cu dizabilitati, neajutoratii, batranii aflati in dificultate au ajuns sa fie dusmanii de moarte ai actualului "stat de drept", marii evazionisti, stapanii economiei subterane, care submineaza statul, iar noi, rezervistii am ajuns "nesimtitii de serviciu", posesorii "pensiilor nesimtite", care secatuiesc avutia nationala.

Destul, nu mai putem suporta asemenea umilire.
Am tacut destul, am servit tara sub drapel, suportand "greutati, nevoi, durere", sacrificand tihna a familiilor noastre, strangand din dinti, dar toate in tacere.

Destul, a venit timpul sa ne strigam nevoia de onoare si demnitate, de respect, de recunoastere a drepturilor, prevazute in legislatia interna si cea universala, de catre cei, pentru care ne-am sacrificat tot ce am avut mai scump, unii chiar viata, in teatrele de operatii, pe meleaguri straine, acolo unde ne-a chemat datoria.

Am tacut destul, a venit vremea, cand "marea muta" , trebuie sa-si faca auzit vuietul ,in intreaga lume, nu numai in tara.

Nicaieri, in orice alt stat de pe glob, nu se intampla asa ceva, atata umilinta, atata jignire, atata lipsa de respect, atata lipsa de bun simt.
Cu ce am gresit oare? Cu faptul ca ne-am facut datoria, fata de tara ???

SA NE UNIM , SA NE ORGANIZAM, SI SA NE SOLICITAM TOATE DREPTURILE PANA LA ULTIMA CENTIMA, FARA NICI O CONCESIE, ASA CUM SI NOI LA RANDUL NOSTRU, NE-AM FACUT DATORIA.

Honor et Patria! Vae victis!

Cu mahnire in suflet,
Col(r) Mircea COMANECI

P.S.Publicat in Botosaninews.ro, cu titlul "Fostii militari, chemati sa isi apere drepturile banesti castigate prin lege", ca si in in "Jurnalul de Calarasi" din data de 13 mai 2010.

joi, 6 mai 2010

Una spunem alta facem

Cam asa am putea spune, despre actiunea unor senatori de Botosani in Senatul Romaniei, care desi la intalnirile pe care le-am avut, cu domniile lor si in urma discutiilor purtate,(asa cum am relatat si in articolele publicate), ne-au asigurat ca ne vor sprijini in demersul nostru legitim, acela, de a nu fi inclusi in legea unica a pensiilor militare, in plenul senatului, au votat impotriva amendamentului care prevedea acest lucru.

Astfel, D-nul senator (PDL) Dan-Augustin Humelnicu ,ca si D-nul senator Liviu CAMPANU(Independent-atunci), desi au fost de acord ca este necesar ca problema pensiilor militare si ale politistilor sa fie abordata intr-un capitol separat, care sa includa prevederile legii 164/2001 si ale legii 179/2004, legi in concordanta cu prevederile normelor europene si ale NATO, cand s-au dus in parlament au votat impotriva amendamentelor care faceau posibil acest lucru, la ambele sedinte. Avem situatia exacta, de la Senat, cu prezenta si voturile exprimate de catre fiecare. La sedinta din 28.04.2010 d-nul senator Liviu Campanu nici nu a fost prezent, de altfel, atat de mult l-a interesat aceasta sedinta, aceasta lege.

Mai putem sa avem incredere in cuvantul lor? Cum ne vom mai privi in ochi??? Ajunsesem la intelegerea, ca la adunarea din aceasta luna a cadrelor militare in rezerva si in retragere, atat a celor cuprinsi in sindicat, cat si a celor din asociatie, sa participe si domniile lor impreuna sau separat, in functie de programul si dorinta fiecaruia. Va mai putea avea loc o asemenea intalnire??? Noi dorim sa o avem si vom face tot ce va depinde de noi sa se realizeze, pentru a putea intelege care au fost resorturile interioare care au putut duce la un asemenea vot. Poate ne va explica cu acest prilej, si vom avea ocazia sa le mulumim personal pentru voturile exprimate. Abia asteptam sa avem un asemenea prilej.

Singurul senator care s-a tinut de cavant a fost D-nul senator Gheorghe MARCU, care asa cum ne-a promis la intalnirea avuta cu reprezentantii conducerii Filialei sindicatului, atat la Botosani cat si la Senat, a votat pentru amendamentul propus de catre deputatul Mircovici Nicolae si insusit de catre grupul sau senatorial, la articolul 6 din lege, acela de excludere a militarilor si politistilor din aceasta aberanta lege. Ba mai mult argumentele aduse de noi prin memoriul pe care i l-am adresat , ca si celorlalti parlamentari de Botosani, de altfel, au fost folosite la intocmirea motiunii simple, introdusa in sedinta din 20.aprilie 2010.

Acum stim si noi ce fel de caracter au unii alesi ai nostri.
Oricum noi le multumim tuturor pentru atentia si sprijinul acordat.
Stima si respectul nostru vor fi pe masura.

Asa cum am promis, publicam voturile senatorilor botosaneni ca si a celorlalti senatori din tara in sedinta de plen din data de 28.04.2010 ora 11.37 cand a fost respins amendamentul la legea 124/2010(legea unica a pensiilor publice)/Aneza 2, punctul 5, articolul 6, litera c, care ar fi permis eliminarea militarilor si politistilor din aceasta lege. In grupul PDL dvotul domnului senator Dan-Augustin HUMELNICU se afla la nr. crt.13, cel al domnului senator Gheorghe MARCU se afla in grupul PSD la nr crt.12, iar cel al domnului senator Liviu CAMPANU Independent-atunci, nici nu se gaseste in tabel intrucat la aceasta sedinta domnia sa nu a fost prezent.
Asa vom proceda ori de cate ori vom fi prezenti la lucrarile parlamentului, vom lua situatia voturilor fiecarui deputat sau senator si le vom publica pe site-ul nostru.



Biroul operativ al SCMD Botosani