marți, 30 aprilie 2013

1 Mai intre parastas, speranta si bairam


Iata-ne, din nou, in prag de 1 Mai, gata sa realizam, fara sa reusim, imposibilul! Pentru ca nu este posibil sa combini doua aniversari ale exploziei vegetale si bucuriei, una ancestrala, traco-romaneasca, alta slava, veche de o mie de ani, cu comemorarea unui genocid care a avut loc la 1 mai 1886 si care cere actiuni de protest ale celor ce muncesc, impotriva guvernelor!
Sarbatoarea traca, trecuta la romani, s-a numit Sangeorz sau Sanjor si, datorita specificului manifestarii, impodobirea cu crengi si flori a unui pom, pus in centrul satului, in ograda, in tarina, Lemn, Stalpar, Prepeleac, Steag, etc. si era de 23 aprilie, ziua de incheiere a semanaturilor si de inceput al urcarii turmelor spre munte, pentru un popor de agricultori si pastori. Era ziua Dumnezeului pamantului tracic, apoi vechi romanesc, identificat de istorici drept Cavalerul Trac, numit de vechii greci Heroion (Eroul), preluat de crestinism, prin identificare initiala cu Isus, apoi coborat in randul sfintilor, ca sfant militar, sub numele de Sfantul Gheorghe.
Explozia vegetala, speranta de holde si turme numeroase, erau celebrate prin petreceri campenesti, care proclamau suprematia vietii asupra mortii. Slavii, popor migrator, au asociat-o zeului lor al turmelor (Volos), impodobindu-si caii si coviltirele cu crengute de pelin, dar au serbat-o pe 1 mai. Dupa crestinarea lor in sec. X, sub Helga (Olga) s-a produs amestecul de traditii, transferul serbarii campenesti catre 1 mai si pentru romani, de unde numele de Maial, Maiaga, Pom de Mai sau ... Arminden. Arminden, adica ... ziua Sfantului Eremia, patron al slavilor nordici. Petrecere campeneasca in continuare, cu bautura si veselie si conotatii noi privind invocarea persoanelor strigoi spre a fi impiedicate sa fure mana vitelor si indepartarea ciumei si a altor boli, prin incantatii ("Frunza verde de pelin / Iata-ne la Arminden / Beau mesenii si manaca / Si de ciuma nu li-e frica").
Si a venit ziua de 1 Mai 1886, cu inaugurarea Statuii Libertatii la New York, cand 350.000 de muncitori americani au intrat in greva generala pentru reinnoirea contractelor de munca si ziua de lucru de 8 ore, adica pentru ceea ce nu mai avem nici noi astazi. Cel mai democratic guvern al lumii a reactionat, numai la Chicago fiind omorati 5.000 de manifestanti, iar liderii fiind spanzurati in piata publica.
La 14 iulie 1889, la Paris, cu ocazia centenarului Revolutiei franceze si inaugurarii Turnului Eiffel, Congresul de constituire a Internationalei a II-a a proclamat, in amintirea genocidului de la Chicago, 1 Mai, zi internationala a muncitorilor, prin excelenta zi a protestelor impotriva guvernelor. Printre semnatari a fost si romanul Emil Racovita.
Greu pentru romani sa transforme o traditie de mii de ani, peste care s-a suprapus alta identica, slava, de bairam la iarba verde, intr-o zi de lupta!
Desi la noi se pretinde ca am serbat 1 Mai cu incepere din 1990, fiindca asa ne place noua sa supralicitam, din punct de vedere istoric, primul 1 Mai s-a serbat in 1891, in Europa, fiind transformat intr-un nou genocid, masacrul de la Fournies, din cea de-a doua patrie a libertatii, Franta. Noi am continuat sa protestam, pana in 1990, cu crenvursti si bere (inclusiv la 1 Mai 1939, cand comunistii si utecistii nu erau in Capitala, unde manifestau breslele lui Carol al II-lea, ci in Padurea Andronache, unde o alegeau pe Lenuta Petrescu, viitoare Ceausescu, "Regina padurii"), singura schimbare adusa de decembrie 1989 fiind inlocuirea crenvurstilor germani cu mititeii bastinasi, inventati de pasoptisti, in clipa in care au ramas fara mate, pentru "patricieni" (carnatii traditionali).
Cu data de 1 Mai 2012, Sindicatul Militarilor a incercat sa aduca Romania, si din acest punct de vedere, alaturi de traditia euroatlantica, proclamand 1 Mai drept zi, prin excelenta, de proteste. Initiativa a prins, anul acesta, muncitorii anuntand iesirea in strada pe 1 Mai.
SCMD sta in expectativa pentru ca, visand de 4 ani guvernare, nu "coabitare", asteapta in cursul lunii mai "dreptatea pana la capat", transpusa in doua legi: Legea reparatorie si Legea pensiilor militare de stat. Daca acestea vor fi, din nou, amanate, asa cum slavii l-au translatat pe Sfantul Gheorghe de pe 23 aprilie pe 1 mai, vom sti si noi sa-l transferam pe 1 iunie! De Ziua Copilului, sa marcam sfarsitul copilariei politicii romanesti postdecembriste! Pana atunci, in numele sperantei tuturor, lasam la libera alegere a constiintei fiecaruia, modul de aniversare/comemorare: parastas sau bairam!

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea Dogaru

P.S. Si dupa ce  ne vom fi  hotarat  cum sa  aniversam acest eveniment va invitam la un VOIAJ DE 7 ZILE IN CRIMEEA CU DOAR 295 EURO



O SĂPTĂMÂNĂ ÎN CRIMEEA ( UCRAINA), În perioada 15 -22 mai 2013, cu numai 295 Euro
Se asigură: transport cu autocar licenţiat, 6 nopţi cazare în hoteluri noi sau modernizate (de 2-3 stele), cu mic dejun inclus, ghid însoţitor şi translator de limba ucraineană / rusă.

CONFORM URMATORULUI PROGRAM:
Ziua I : BOTOŞANI – IAŞI – ODESA- 580 Km.
Plecări din:
 - Botoşani ora 06.00 din faţa Teatrului Mihai Eminescu.
- Iaşi ora 08.00 din faţa Garii sau parcarea supermagazin BILLA din apropiere
Pe ruta : vama Sculeni, Chişinău, vama Bender { intrare în teritoriul administraţiei separatiste unde se completează un formular },vizitarea cu ghid local şi translator de lb. româna a Cetăţii TIGHINA - restaurată complet în 2008, se trece Nistrul în TIRASPOL unde se vede zona centrală cu Complexul sportiv al cunoscutei echipe de fotbal SHERIF ,apoi prin PALANCA sau TUDORA ( vamă ), în Ucraina, la BILGOROD NISTROVSK ( CETATEA ALBĂ - vizionarea incintei), prin ZATOKA( unde apele Nistrului din Liman se unesc cu cele ale Mării Negre) la ODESA.

Cazare la hotel în zona centrală veche. Plimbare de seară(Odesa by night !).
Ziua II : ODESA – SIMFEROPOL ( CRIMEEA) – 470 de Km.
Mic dejun - vizitarea oraşului: Pietonalul Deribavskaia - arteră veche comercială, Pasajul acoperit, Teatrul de Operă şi Balet ( 1886 ), unul din cele mai frumoase din Europa, Treptele Potemkin, Monumentele lui Richelieu ( primul „ primar” al oraşului întemeiat în 1796) şi al împărătesei Ecaterina a II a, întemeietoarea Odesei ( după numele eroului antic grec Odiseu), bustul poetului Mihai Eminescu, amplasat la sediul Consulatului Român din Odesa,
Plecare spre SIMFEROPOL cu popas la MIKOLAEV ( oraş lângă vărsarea Bugului în Marea Neagră, pentru servirea mesei de prânz la un restaurant cu autoservire , contracost la circa 3,5 Euro / persoană).
Seara sosirea la SIMFEROPOL ( capitala administrativă a Republicii Autonome CRIMEEA), cazare pentru 4 nopţi la un hotel modern de 3 stele, cu mic dejun inclus.
Ziua III : SIMFEROPOL- BACCISARAI- SEVASTOPOL.
Mic dejun,Ora 08.30 plecare spre fosta capitală a hanilor tătari ( dinastia Ghirai 1474 -1776) , BACCISARAI ( 35 km.), unde se vizitează Complexul muzeal ( moschee, palat, fostul harem, Fântâna lacrimilor, care i-a inspirat pe Puşkin şi Miczkievicz să-i dedice poeme). La circa 2 Km. spre munţi e Mănăstirea Uspenia, (cu biserică şi chilii săpate în stâncă, pornite în sec. IX şi redeschise în 1993).
Deplasarea la SEVASTOPOL (oraş cu statut special, la fel ca şi capitala KIEV), unde pot fi văzute pe clădiri steaguri ucrainene, dar şi ruseşti ale Flotei ruse, Sevastopolul fiind singurul port din zonă cu radă adâncă pentru nave militare mari.
Plimbare pe promenada – chei, la biserica „Marinarilor”, Monumentul navelor dispărute în timpul asediului în războiul Crimeei(1853 – 1855).
Prânzul se poate servi, contracost, la un restaurant cu autoservire, tot cu 3-4 euro.
Revenire în SIMFEROPOL- plimbare de seară în zona centrală ( facultativ)
Ziua IV : YALTA , GOSPRA , ALUPKA , FAROS ( 100 Km.)
Mic dejun, plecare spre litoral prin YALTA .
La ieşirea din oraş e Palatul LIVADIA , reşedinţă a ultimului ţar Nicolae al II- lea(1894-1918), dar şi loc al celebrei întâlniri a Celor Trei Mari. Se vizitează, opţional, Palatul, unde la parter e Muzeu al Conferintei , iar la etaj, apartamentele familiei Ţarului Nicolae al II- lea.
- GOSPRA – staţiune, se merge pe trepte (facultativ) până la un castel situat pe un vârf de stâncă deasupra Mării, numit „Cuib de rândunică”, construit în 1909, cu banii unui magnat al petrolului de la BAKU- emblemă a întregii Crimeei.
Se continua drumul pe serpentine pana la statiunea FAROS si se urca la cota 410,unde e biserica „ Inaltarea Domnului”,ctitoria din 1892 a tarului Alexandru al III lea .De acolo se vede splendid statiunea si resedinta unde a fost tinut prizonier M.S. Gorbaciov in aug.1991.
Ziua V : SIMFEROPOL – YALTA ( 200 km.)
- Mai întâi un popas în zona centrală a Simferopolului.
- Opţional, la Catedrala Sf. Treime unde sunt moaştele Sf. Luca – „medicul fără arginţi”( 1877-1961), episcop de Simferopol şi Crimeea(1946-1961), după ce a ieşit din lagărele staliniste.
- Apoi plecarea spre YALTA unde sevizitează:
- Palatul Masambra - reşedinţă a ţarului Alexandru al III lea (1881-1894) , construit între anii 1888, 1889 şi 1902 apoi reşedinţă de vară a liderilor sovietici : Stalin, Hrusciov, Brejnev.
- Opţional, vizita cu ghid local la casa memorială cu livadă a lui A.P.Cehov(1860-1904).
- Timp liber pentru plimbare , cumpărături, plajă ( dacă vremea este favorabilă).
- Prânzul se poate servi în cafenele, pizzerii, ospătării, terase. Seara revenire în SIMFEOPOL.
Ziua VI : SIMFEROPOL – CHIŞINĂU ( 580 Km.)
- Mic dejun – ora 06.30.
- Plecare la ora 07.00.
- Popas pentru prânz la MIKOLAEV. Apoi pe centura ODESEI – PALANCA / TUDORA(vamă) la CHIŞINĂU – cazare hotel central ( trei stele).
Ziua VII: CHIŞINĂU- IAŞI- BOTOŞANI.
- Mic dejun, plimbare pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Catedrală – Palatele Guvernului, Parlamentului, Preşedinţie, Parcul ( Statuia lui Ştefan cel Mare, Aleea Clasicilor),
- ora 12.00 plecare la Mănăstirea Căpriana ( singura ctitorie voievodală din Basarabia din timpul lui Alexandru cel Bun.)
- Prin vama Sculeni la Iaşi şi Botoşani.
- Doritorii pot ramane in Iasi pentru a calatori cu trenuri de seara-noapte spre Bucuresti sau Transilvania si Banat .
INFORMAŢII UTILE:
- Este necesar paşaport personal fără viză.
- Bani pt. schimb: în Moldova sunt lei moldoveneşti, care se schimbă din lei româneşti, euro sau dolari. În Ucraina sunt grivne ( se schimbă numai pe valută ( euro sau dolari), nu şi din lei româneşti.
- intrarea în muzee în Ucraina , biletul costă circa 5 euro. Pentru vizitarea Cetatii TIGHINA cu ghid si translator ,bilet si mici suveniruri se schimba local cate 10 euro de turist in ruble transnistrene
Pentru cei care vin din Sud ,de la Bucuresti ,trenul de noapte ajunge in Botosani la ora 7,31,dar pot fi luati si din Iasi dupa ora 8.00.
Din Transilvania ,trenul de Timisoara –Cluj Napoca ajunge in Botosani la ora 5,57 . Va putem lua din gara .
Daca veniti cu o zi inainte va putem asigura cazare si sa vizitati orasul si Memorialul M.Eminescu de la Ipotesti .

INFORMAŢII SUPLIMENTARE ŞI ÎNSCRIERE  IN BOTOŞANI PANA PE 11 MAI 2013 :
 - la Agenţia Filoturism- Corneliu Filip – tel. 0744346719
 - la Cercul Militar Botoşani – Florea Macovei – tel. 0742500879.

Va multumim !!!