miercuri, 30 iunie 2010

Delegatia Filialei 1 Botosani a SCMD - la Parlamentul Europei de la Bruxelles



Vazand ca demersurile noastre in Parlamentul Romaniei au dat gres, nereusind sa stopam masurile antipoulare preconizate de catre guvern, delegatie a filialei noastre formata din presedintele acestei Col(r) Mircea Comaneci, si alti zece colonei in rezerva pensionari, membri ai sindicatului notru, familiile acestora, precum si simpatizanti ai nostri, a fost prezenta marti 22.06.2010 la Bruxelles (cu doua zile inainte de pronuntarea Curtii Constitutionale), la Parlamentul Europei, unde s-au intalnit cu europarlamentarii Iona Mircea Pascu, fost ministru al Apararii Nationalesi actual Vicepresedinte al Comisiei Securitate al Parlamentului Europei, precum si Victor Bostinaru Presedintele Comisiei de Petitii al aceluiasi parlament.

Cu acest prilej, in urma unor discutii deosebit de calde, apropiate , fara nici un fel de retinere din partea nimanui, s-au prezentat cele doua petitii inaintate Parlamentului Europei, din partea Filialei 1 Botosani a SCMD, intitulate "Vrem sa Muncim", legata de restrangerea dreptului la munca al membrilor nostri de sindicatprin efectele legii 329/2009, si "Apel la Ratiune" referitoare la masurile de austeritate adoptate de catre Guvernul Romaniei, privind reducerea cu 15% a pensiilor si recalcularea celor calculate pe baza asa-ziselor legi speciale, precum si reducerea cu 25% a veniturilor celor ce lucreaza in la stat, inclusiv cei din Sistemul de securitate al tarii, ca si preconizata lege unica a pensiilor publice, care se afla in dezbatere la Camera Deputatilor, camera decizionala.

S-au inmanat de asemenea celor doi, protestul sindicatilistilor botosaneni rezervisti apartinand MApN, MI, SRI, ISU, precum si al sindicalistilor din politie, al celor din penitenciare,care a fost inaintat senatorilor si deputatilor botosaneni, prin care ii rugam cu fermitate sa-si defineasaca pozitia fata de preconizatele masuri de austeritate, ca si fata de Motiunea de cenzura, introdusa de>PSD in Plenul reunit al celor doua camere, si care in cele din urma a fost respinsa.


Un protest asemanator va fi intocmit si va fi adresat tuturor parlamentarilor europeni romani, indiferent de culoarea politica, carora le vom cere sa-si exprime opinia fata de aceste masuri, ca si fata de recalcularea pensiilor militare, care au fost pensii de stat inca de pe timpul lui Cuza, cand s-au pus bazele statului modern romanesc.



Le vom cere acestora sa actioneze, in comisiile din care fac parte, in interesul nostru al romanilor simpli, napastuiti, pe spatele carora se incearca fara succes, prin masuri antieconomice sa se iasa din actuala criza economica, in care, tot actualii guvernanti ne-au adancit , datorita lipsei de reactie, lipsei unor masuri economice gandite, pentru limitarea efectelor crizei, sau inlaturarea acesteia prin
relansarea economiei nationale.

In final le-am inmanat, si protestul intocmit si trimis de catre filiala noastra secretarului general al NATO, in care ne exprimam nemultumirea fata de masurile de limitarea dreptului la munca prin legea 329/2009, recalcularea pensiilor militare, care sunt o proprietate in acceptiunea legislatiei europene, care sunt pensii de stat in toate tarile membre NATO, ca si in cele ale Uniunii Europene. Nicaieri in lume pensiile militare nu sunt calculate pe principiul contributivitatii asa cum s incearca prin actuala lege asumata de guvern si promulgata in mod suspect de rapid de catre presedintele tarii, ca si prin legea unica a pensiilor publice, care se afla in dezbatere la Camera Deputatilor si care va fi aprobata in regim de urgenta. Cosideram ca actualele masuri vor aduce grave atingeri drepturilor noastre fundamentale, cum ar fi dreptul la munca, dreptul la o viata decenta dupa 35, 40, 45 ani de munca in folosul statului roman, dreptul la proprietate fata de pensia si gradul militar, care ne sunt diminuate radical prin aceste masuri, drepturi prevazute in Carta Fundamentala a Drepturilor Omului.

Se vor aduce implicit atingeri capacitatii de aparare a tarii, ca si a capacitatii de indeplinire in conditii optime a misiunilor in cadrul NATO, de catre fortele angajate prin tratatul de aderare, prin diminuarea interesului fata de profesia militara si scaderea calitatii celor care vor imbratisa carierea militara in Romania.


Am primit promisiuni ca aceste probleme vor fi aduse la cunostinta socialistilor europeni, ca si comisiilor din care fac parte, in scopul initierii unor masuri din partea Prlamentului Europei de inlaturare a acestor abuzuri din partea statului roman, incalcari a legislatiei europene, mergandu-se pana la sustinerea noastra in actiunile in instantele europene, pentru recastigarea drepturilor incalcate prin aceste masuri.

Intalnirea noastra a continuat cu vizitarea Parlamentului european insotiti de Domnul Europarlamentar Victor Bostinaru si asistentii sai, care au si intocmit toate demersurile necesare pentru realizarea acestei vizite, obtinanad in timp record, de numai o zi, toate cele 40 de aprobari si semnaturi. De altfel numai realizarea ecusoanelor de vizitator cu fotografia fiecaruie dintre noi a durat peste o ora, timp in care ne-am si fotografiat cu steagul tarii nostre aflat alaturi de steagurile tuturor tarilor membre ale Uniunii Europene.

In final s-a intocmit un comunicat de presa care a fost inaintat prin biroul de presa al grupului europarlamentar PSD tuturor agentiilor de presa.redam cotinutul acestuia:

COMUNICAT DE PRESA


Romania este un stat membru cu drepturi depline in doua organizatii internationale, cele mai importante de pe continental European: Uniunea Europeana si NATO.
Potrivit prevederilor Constitutiei si a documentelor de aderare legile si dispozitiile celor doua organizatii sunt prevalente celor nationale.
Ne aflam intr-o situatie de criza economico –financiara iar statele isi coordoneaza eforturile spre a o depasi prin masuri de austeritate. Dar in toate statele membre masurile nu au vizat veniturile pensionarilor decat eventual inghetarea lor.
In cazul Romaniei, guvernul tarii, actuala majoritate parlamentara, a decis reducerea cu 15% a tuturor pensiilor , in conditiile in care ele sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana si recalcularea pensiilor militare sub pretextul principiului contributivitatii, principiu nefolosit in niciunul din statele membre, pentru militari. Toate aceste masuri au consecinte dure asupra vietii militarilor si familiilor lor cat si a prestigiului uniformei militare.
In virtutea reglementarilor oficiale cerem interventia Parlamentului si Consiliului Europei pe langa autoritatile romane spre a intra in legalitate, pentru a respecta prevederile legislatiei europene.

Presedintele Filialei 1 Botosani a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate
Col(r)Mircea Comaneci

P.S.Publicat in Banul botosanean in data de 01.07.2010