vineri, 18 iunie 2010

Zile de foc in Parlamentul Romaniei

Luni, marti si miercuri 14,15 si 16 iunie au fost cu adevarat zile de foc in parlamentul Romaniei, atat la propriu cat si la figurat, tinand cont si de modul cum s-au desfasurat, cat si a temperaturilor ridicate de afara.

In prima zi s-au inceput lucrarile cu 1 ora si jumatate tarziu, si s-au terminat cu vreo opt ore mai tarziu in noapte pana spre orele 02.00. Dar o singura problema a fost in centrul atentiei , stabilirea si votarea noului judecator al curtii constitutionale, dupa ce cu cateva zile inainte se stabilise unu , care nu a fost pe placul puterii, si astfel, dupa mai multe ore de prelungiri, mai mult sau mai putin legale, ale sedintei in plen, s-a ales un judecator pe placul lor.

In a doua zi a fost cu adevarat incandescenta, atat in interiorul Plenului reunit al celor doua camere, dar mai ales afara, unde pe o caldura torida mii de sindicalisti au venit in jurul Parlamentului Romaniiei sa faca un adevarat zid uman, pentru a influenta votul parlamentarilor, pe motiunea de cenzura.
Dupa mai multe incidente , atat in strada, dar si in sala plenului, la votul motiunii s-a obtinut un scor neconcludent, dar sigur neindestulator pentru adoptarea acesteia.

Parlamentarii nostri au fost unii la inaltime, altii in strafundul haului deschis de sarabanda taierilor din pensii si salarii. Astfel daca cei ai opozitiei au votat asa cum au promis pentru motiunea de cenzura (senatorul Gheorghe Marcu, deputatii Costica Macaleti, Andrei Dolineaschi, Florin Turcanu - FELICITARI ), cei ai puterii, incorpore, mai pe fata, mai pe ascuns, contrar celor promise la discutii, cum ar fi senatorul Dan-Augustin Humelnicu, deputatii Catalin-Obuh Buhaianu, Gheorghe Rebenciuc, Strugaru-Stelica Iacob, au votat impotriva acesteia- RUSINE lor. A ramas senatorul Liviu Campanu , care, chipurile s-a abtinut nevotand de loc. Asta a fost de fapt oto un vot impotriva. Sa-i fie si lui RUSINE, asa cum i-am strigat si din balconul Camerei Deputatilor, cum le-am strigat si celorlalti atat celor cu felicitari cat si celor cu rusine, mai ales ca nu a avut curajul macar sa-si exprime opinia, votand Da sau Nu.

In aceste conditii, dupa judecarea exceptiei de neconsttitutionalitate, introdusa de opozitie pe legea cu taierea tuturor pensiilor, dar si recalcularea pensiilor asa-zis "speciale", in care se includ in mod nedrept si pensiile militare, se va trece la reducerea cu 25% a tuturor veniturilor bugetare, dar si la reducerea cu 15% a pensiilor, dar si recalcularea lor.

In cea de a treia zi, inceputa si ea cu o obisnuita intarziere, continuata cu pauze lungi si dease, de consultari, pe diferite probleme, inclusiv infiintarea unei comisii de de cercetare a modului de realizare a salii de sport de la Brasov, cea mai scumpa din lume cred, daca nu, sigur din Europa, nu s-a mai putut intra in ordinea de zi ca si luni, dar s-a votat retrimiterea legii unice a pensiilor publice la comisia de munca si protectie sociala, pentru reanalizare si introducerea unui amendament legat de punctul de pensie.

In rest, caldura mare, iar "remuneratia mica dupa buget, coane Fanica", cum ar spune nenea Iancu. Vom reveni cu imagini si comentarii, dupa intoarcerea din excursia de la Paris.

Biroul operativ