duminică, 6 iunie 2010

Parlamentarii de Botosani in dialog cu rezervistii


Ziua de 05.06.2010. a debutat asa cum era planificat, cu o discutie deosebit de interesanta cu deputatul PDL Catalin-Obuf Ovidiu Buhaianu, la cabinetul sau din sediul Prefecturii. Au participat Presedintele Filialei 1 Botosani a SCMD, Col(r) Mircea Comaneci, Vicepresedintii acesteia Col(r)Dragos Agavriloaie, Lt.col.(r) Dumitru Bulboaca si PLt.adj(r)Mircea Muraru, Vicepresedintele Filialei Botosani "Gheorghe Avramescu" a ANCMRR, Lt.col(r)Ifrim Mihai, Presedintele Filialei Botosani a "Cultul Eroilor" Col(r) Gheorghe Timofte si membru al sindicatului rezervistilor, Presedintele grupei Botosani a Sindicatului Lucratorilor din Penitenciare (SNLP) Subcomisar Radu Atodiresei, acestia inmanand d-lui deputat un protest din partea organizatiilor si asociatiilorpe care le reprezenta fiecare.Prezentam cotinutul acestuia alaturat.

Raspunsurile Domnului deputat au fost mai nuantate, facand mai intai o incursiune in situatia economico-financiara a tarii, dand anumite exemple de abuzuri din partea unora in aplicarea unor legi, inclusiv pentru ajutorul social conform Legii 416, inclusiv pensii de handicap acordate unora care sunt perfect sanatosi dupa opinia sa, ajungand in final sa ne marturisesca faptul ca, de fapt, guvernul actual, nu are acesti bani pe care ii reduce din pensii, sau din veniturile bugetarilor, si de aceea a fost nevoit sa adopte aceste masuri, ca sa nu mareasca TVA-ul si cota unica a impozitarii, precum si celelate taxe si impozite.

Noi i-am replicat ca , de fapt, nu suntem noi vinovati de aceasta situatie, mai ales ca in ceea ce priveste pensiile militare de stat, nici macar nusunt platite din fondul de asigurari sociale de pensii, ci din bugetul ministerului apararii, asa cum se procedeaza in toate statele, cu o democratie mai mult sau mai putin avansata din lume.

Daca in ceea ce priveste legea unica a pensionarii, la capitolul pensii militare se va mai gandi sa accepte un amendament, iar referitor la legea de anulare a efectelor Legii 329/2009, este de acord ca s-a gresit cu implementarea ei, legat de masurile de austeritate, domnul deputat ne-a relatat ca personal nu este de acord cu taierea pensiilor, mai ales cu toate pensiile, este de acord cu taierea veniturilor bugetarilor cu 25%, intrucat unii au venituri foarte foarte mari.

Daca se va depune de catre opozitie o motiune de cenzura si nu va fi insotita de masuri economice viabile pentru a iesi din criza in care ne aflam, nu o va vota, dar se mai gandeste cum va proceda, intrucat are doua variante, ori nu se va prezenta la aceasta sedinta, si deci nu va vota de loc, ori se va abtine de la vot , dar in nici un caz nu va vota de partea opozitiei care nu are nici un fel e solutie la actuala stare de criza.

Noi, i-am solicitat sa voteze motiunea de cenzura, pentru a-i pune pe cei din opozitie in situatia sa demonstreze, daca au sau nu solutii, sau astfel prin trecerea motiunii si demiterea actualului guvern, sa permita unui alt guvern, chiar tot PDL, sa adopte masuri economice de relansare a economiei, de iesire din criza, nu de taiere din pensii si salarii, intrucat asememenea masuri nu rezolva nimic, nefiind decat solutii de moment, prin reducerea imprumuturilor de pe alte piete.

La solicitarea presedintelui Cultului Eroilor de a ne sprijini cu unii sponsori pentru realizarea Statuii generalului Gheorghe Avramescu,erou al celui de-al doile razboi mondial, ce mai importanta personalitate militara a care s-a nascut pe aceste meleaguri,(caruia ar merita poate chiar, sa i se acorde post-mortem titlul de "Cetatean de Onoare), acesta ne-a promis ca va acorada o donatie personala mai consistenta, saptamana viitoare.


Incepand cu ora 10.20 a urmat la sediul PSD, discutia cu domnul deputat Costica Macaleti, caruia i-am inmanat acelasi protest, solicitandu-i sa ne dea raspuns la cele mentionate in protest.

Raspunsurile domniei sale au fost foarte transante. Este impotriva acestor masuri pe care guvernul isi va asuma raspunderea, pe care le consideraca sunt propuse de oameni care nu gandesc de loc economic si care nu propun, nici un fel de solutii pentru relansarae economiei.

Se va depune o motiune de cenzura, care in mare parte este deja intocmita, pe care o va vota. In motiune nu se vor propune si masuri de iesire din criza, dai cate stie donia sa, intrucat nu asta e menirea unei motiuni, in opinia sa. masurile economice de relansare economica vor fi propuse unui eventual nou guvern, daca li se va solicita.
Privitor la legea unica a pensionarii este de acord cu pozitia sindicatului si a celorlate asociatii ale cadrelor militare in rezerva, ca si ale celor in activitate din cele doua ministere (aparare si interne) care sustin mentinerea actualelor legi in vigoare legea 164/2001pentru militari si legea 179/2004 pentru politisti

Legea 329/2009 dupa opinia sa a fost o greseala, si va sustine si in Camera Deputatilor, votarea proiectului legii 111/2009, prin care se anuleaza efectele acestei legi , care in mod eronat, ingradeste dreptul la munca pentru toti disponibilizatii din armata, politie, justitie ....etc. nerespectandu-sse in primul rand dreptul la munca prevazut in Constitutia tarii.



Incepand cu ora 13.30 delegatia noastra s-a intalnit, la sediul, cu deputatul PSD Andrei Dolineaschi, prezentandu-i si domniei sale, protestul asociatiilor si sindicatelor noastre, solicitandu-i sa-si prezinte punctul de vedere, personal, fata de problematica prezentata in protest.

Acesta ne-a precizat, ca va vota pentru motiunea de cenzura, iar daca aceasta nu va trece mai au pregatita una pe care o vor prezenta imediat, iar daca nici aceasta nu va trece vor prezenta o motiune simpla. La intrebarea daca vor intra la guvernare in situatia in care va trece motiunea de cenzura, acesta a aratat ca nu crede ca se va intampla acest lucru, chiar daca se va ajunge si la alegeri anticipate. Doar asa se va putea schimba actuala configurare a Parlamentului. Din acel moment orice este posibil. Deocamdata este destul de greu sa treaca motiunea de cenzura din prima. Este necesar sa se mearga din aproape in aproape ca si picatura chinezeasaca.

In ceea ce priveste legea unica a pensiilor publice, considera ca este necesar sa se mentina actualele legi pentru militari si politisti si va sustine in continuare acest punct de vedere, pe care l-a sustinut si pana acum. Va vota, in plenul Camerei Deputatilor, pentru a se introduce amendamentele sustinute de sindicatul nostru, acela de a se mentine actualele legi 164/2001, pentru militari si a legii 179/2004, pentru politisti, care sunt adoptate in concordanta cu legislatia europeana, asa cum se prevedea in tratatele de preaderare in NATO si UE. Daca nu se va aproba acest lucru macar sa se introduca un capitol separat,in aceasta lege, in care sa se cuprinda prevederile acestor legi.

Prin legea 329/2009, nu s-a realizat nimic din ce s-a preconizat de catre guvernanti, ba dimpotriva cheltuielile cu salarizarea in institutiile publice pe primele trei luni ale acestui an au crescut cu 2-3 procente, dupa cum reiese din ultimele date ale Institutului de statistica. Nerealismul acestor prevederi ale legii a fost recunoscut si de catre unii reprezentanti ai guvernului, atata timp cat inclusiv Domnul Ministru Seitan a declarat ca se gandeste ca din 2011 sa se revina asupra prevederilor acestei legi.

Domnia sa ne-a asigurat ca va vota pentru aprobarea proiectului legii 111/2009, care va duce la eliminarea efectelor acestei legi, redandu-se dreptul la munca tuturor persoanelor , inclusiv militarilor disponibilizati. Impreuna cu ceilalati colegi ai sai se vor gandi si la niste masuri de stimulare a firmelor private care angajeaza someri sau alte categorii de lucratori, mai ales pe cei aflati in dificultate.

In final, domnul Deputat ne-a asigurat de tot sprijinul sau personal, in toate problemele cu care ne confruntam, cerandu-ne sa-l consideram ca pe un adevarat "avocat" pentru toti militarii in rezerva , pentru care nutreste cele mai sicere sentimente de stima deosebita si respect, chiar daca nu a facut armata, dar a vut ocazia sa lucreze cu destui militari rezervisti, in diferite situatii, fiind impresionat de calitatile deosebite pe care le au.

Ne-a asigurat ca va prelua din cele prezentate de noi si va pregati una sau doua interpelari in plenul Camerei Deputatilor, iar daca domnul deputat Macaleti a contribuit, ca donatie, cu o suma de 500 lei din bani personali, pentru realizarea statuii generalului Gheorghe Avramescu, domnia sa, va asigura sponsorizarea tiparirea monografiei, despre viata si activitatea acestei mari personalitati militare a Judetului si orasului nostru.

Intalnirea s-a incheiat intr-o atmosfera placuta, de stima si respect reciproc pentru franchetea si sinceritatea cu care s-au dat raspunsurile la toate intrebarile adresate.

Incepand cu ora 16.00 asa cum a fost planificata, a avut intalnirea si discutia cu senatorul UNPR Liviu Campanu, caruia i-am prezentat acelasi protest ca si intrebarile noastre legate de problemele cuprinse in el.

Domnia sa ne-a prezentat faptul ca a formulat 5 amendamente la masurile de austeritate prezentate de guvern acestea fiin legate de faptul ca a propus sa se introduca in legile asumate formularea ca reducerea cu 25% a veniturilor sa se refere la intregul buget al entitatii, ministerului, institutiei bugetare la care se aplica reducerea si nu la venitul individual, sa fie valabile si pentru societatile cu capital mixt(de stat si privat), majoritar de stat, ele ca si reducerile de pensii, sa fie valabile doar pana la 31 decembrie 2010, pentru a nu se mai putea prelungi si dupa aceasta data, iar reducerile de pensii sa nu se aplice pensiilor sub 1000 de lei. Este sigur ca nu se vor aplica, dar ma car a facut o incercare datorita doctrinei de centru- stanga a partidului din care face parte.

Chiar daca nu se vor aproba si chiar daca nu este de acord cu reducerea pensiilor , daca se va introduce motiunea de cenzura, nu stie sigur cum va vota. In orice caz, nu va vota pentru aceasta motiune din simplul motiv, ca nu are incredere in ce va urma dupa eventuala cadere a guvernului, si nu ar vrea ca sa se adanceasca criza economica, la care sa se adauge si o criza politica, ceea ce considera ca va duce la un adevarat dezastru.

In ceea ce priveste legea unica a pensiilor publice, si-a insusit argumentele noastre, inclusiv cu schimbarea denumirii din pensie militara de stat in solda de rezerva, pentru cei care sunt in rezerva armatei, pentu cei de peste 62 de ani , cand nu vom mai avea obligatii militare, in renta , asa cum este si in alte state din lume. A retinut aceasta propunere pe care o va prezenta si Ministrului Apararii Nationale, domnul Gabriel Oprea, pentru o a o formula ca amendament, la proiectul aflat in dezbatere in camera decizionala. Este de acord ca va trebui pentru militari si poiltisti sa se mentina ac


Ziua de duminica 06 iunie a inceput cu intalnirea cu Senatorul PSD Gheorghe Marcu, care a inceput la ora 08.30, intrucat acesta urma sa plece in teren, cu probleme de partid.

Dupa ce i s-a prezentat protestul si intrebarile la obiect, despre modul cum va arata motiunea de cenzura , daca va cuprinde si masuri economice pentru iesirea din criza, daca se va uza de dreptul de a mai introduce si o motiune simpla, daca vor intra la guvernare, in situatia in care va trece motiunea de cenzura,


raspunsurile au fost scurte, la obiect, prezentandu-ne ca:
- in motiune nu vor fi prezentate masuri punctuale, de iesire din criza, intrucat exista un alt plan, un asa-zis decalog, cu asemenea masuri;
- da se vor introduce de fapt doua motiuni de cenzura, una pe reducerea veniturilor cu 25%, una pe reducerea pensiilor , si o motiune simpla;
- chiar daca va trece motiunea, cei de la PSD nu vor intra la guvernare, deoarece nu vor avea sustinere parlamentara corespunzatoare, cu actuala structura a parlamentului;
- va vota pentru a mentine actualele legi 164/2001, pentru militari si 179/2001, pentru politisti, sustinand prin votul in plenul camerei deputatilor, amendamentele propuse de generalul in rezerva, deputat al minoritatii bulgare, Nicolae Mircovici;
- va vota pentru a legea 111/2009, prin care se vor anula efectele legii 329/2009, privind cumulul pensiei cu salariul;
- nu este de acord cu insultele aduse militarilorin rezerva, cu expresii gen "pensii nesimtite" , pe care le foloseste Primul Ministru al Romaniei, la adresa militarilor in rezerva;
- va propune ca votul pe motiunea de cenzura sa se faca prin efectuarea apelului nominal si prin pronuntarea votului prin DA sau NU.

Intalnirea s-a incheiat cu promisiunea deputatului Gheorghe Marcu ca ne va sustine in toate demersurile noastre si ne va informa cu toate masurile luate de Parlament in favoarea sau in defavoarea noastra, pe problematica care ne intereseaza, punandu-ne la dispozitie listingurile din plen cu modul cum a votat fiecare parlamentar, asa cum a facut si la Senat.

Biroul operativ

P.S.Comentariile au fost publicate in Banul Botosanean pe sit-ul acestuia.